
«Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από εκπροσώπους των εταίρων της ταχείας αντίδρασης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (MFRR), δηλαδή της ARTICLE 19 Europe, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), της Free Press Unlimited (FPU), του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) και του Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). Εκπρόσωποι της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) συμμετέχουν στην αποστολή» σημειώνεται στην ανακοίνωση και συνεχίζει:
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με κορυφαίους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, πολιτικούς αξιωματούχους, κρατικούς εκπροσώπους και άλλους σημαντικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Σε συνέχεια της περσινής διαδικτυακής αποστολής διερεύνησης του MFRR στην Ελλάδα, η αποστολή επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια δέσμευση των συμμετεχόντων οργανισμών για τη βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα. Θα εξετάσει τις απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, την ατιμωρησία των εγκλημάτων που διαπράττονται εις βάρος τους, την παρακολούθηση, τους κινδύνους για την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και τις νομικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs).
Στις 27 Σεπτεμβρίου, η αντιπροσωπεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις αρχικές παρατηρήσεις και συστάσεις. Η λεπτομερής έκθεση της αποστολής θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο.
Η αποστολή αυτή συντονίστηκε από την Ταχεία Ανταπόκριση για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (MFRR), έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό που εντοπίζει, παρακολουθεί και αντιδρά στις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες».