Στην Ελλάδα του 2023 παιδιά πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ παίδων
Βόλος. Νεκρός 10χρονος. Το παιδί έφυγε από τη ζωή από οξεία μυοκαρδίτιδα, που του προκάλεσε ο πυρετός της γρίπης Α’ που είχε. Ο πατέρας του 10χρονου, μίλησε στο Star. «Την Παρασκευή το πρωί ανέβασε ξαφνικά πυρετό 39,5. Είχε και την παράλυση και δεν μπορούσε να μας το πει. Του έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο κανονικά, όμως δεν του έδωσαν τίποτα. Ούτε αντιβίωση. Άρχιζαν και γίνονταν μπλε τα δάχτυλα και τα χείλη του. Βγαίνει έξω από το δωμάτιο του νοσοκομείου, βάζει τις φωνές και τότε ήταν που κινητοποιηθήκανε όλοι. Όλα αυτά στο δωμάτιο, ούτε ήταν διασωληνωμένος, ούτε τίποτα. Από ό,τι μου είπαν, στον Βόλο ΜΕΘ δεν υπάρχει. Μου είπε η διευθύντρια του νοσοκομείου ότι μιλήσανε και με το πανεπιστημιακό στη Λάρισα, αλλά ούτε εκεί υπήρχε έτοιμη ΜΕΘ. Μίλησαν με το Ιπποκράτειο και άκουσα ότι είπαν πως αν το παιδί δεν είναι διασωληνωμένο, δεν μπορούν να το δεχτούν. Ξαφνικά, σταμάτησε η καρδιά του».
Όπως αναφέρει το MagnesiaNews.gr, μετά από εισαγγελική παραγγελία η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας θα ερευνήσει την υπόθεση για να ρίξει φως στα αίτια θανάτου και να διερευνηθούν πιθανές παραλείψεις.
Γρεβενά. Νεκρός 6χρονος. Υπέστη ανακοπή, διασωληνώθηκε κι επειδή δεν υπήρχε εντατική, είπαν να μεταφερθεί Θεσσαλονίκη. Ούτε εκεί είχε. Το έβαλαν σε ασθενοφόρο για την Πάτρα. Αυτό χάλασε και περίμεναν να έρθει άλλο. Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, μέχρι που όπως ενημέρωσε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας κ. Καρβέλης επήλθε εγκεφαλικός θάνατος του 6χρονου και με τη συναίνεση των γονέων δρομολογήθηκε η δωρεά οργάνων.
Το ημερολόγιο γράφει ακόμη τον πρώτο μήνα του 2023 και μετράμε δύο θανάτους παιδιών, μετά από ταλαιπωρία από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για ένα κρεβάτι στην εντατική. Και θα μου πείτε, μα ξέρουμε αν οι θάνατοι προήλθαν επειδή δεν έκαναν άμεσα εισαγωγή σε ΜΕΘ; Δεν το ξέρουμε ακόμη ακριβώς, αλλά η ουσία έγκειται στο γεγονός ότι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρα ταξίδια κυνηγώντας ένα δικαίωμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο -δημόσια υγεία κι άμεση, εύκολη πρόσβαση σ’ αυτήν ΠΑΝΤΑ.
Σ’ όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο 55 κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία για παιδιά, από τις οποίες οι 32 είναι στην Αττική (11 στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, 9 στο Αγία Σοφία, 6 στο Παίδων Πεντέλης και 6 στο Αττικό) και οι 23 στην περιφέρεια. Στην περιφέρεια υπάρχουν 10 κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, 6 ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ, 7 ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου στο Ρίο.
Στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και Νήσων (πλην Κρήτης) δεν διατίθενται ΜΕΘ Παίδων. Το μείγμα ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού, αυτή την περίοδο, έχει δημιουργήσει ασφυξία στο ΕΣΥ, με τις ελάχιστες κλίνες παίδων να είναι σχεδόν πάντα κατειλημμένες. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αεροδιακομιδές αλλά και οι διακομιδές με οχήματα ΕΚΑΒ. Ανήμερα των Θεοφανείων, ένα 11χρονο κορίτσι με κορονοϊό , διακομίστηκε από το γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λόγω ομίχλης δεν μπορούσε να γίνει η αεροδιακομιδή κατευθείαν από τα Γιάννενα στην Αττική. Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου, ένα δίχρονο αγοράκι, που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο γενικό νοσοκομείο της Δράμας με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή, στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Παρόμοια περίπτωση είναι και αυτή του 3χρονου αγοριού από την Κοζάνη το οποίο παρουσίασε πνευμονία και μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στο Παίδων Πεντέλης. Και φυσικά στην εξίσωση να βάλουμε πόσο κρίσιμα είναι τα λεπτά που χάνονται με τις τεράστιες καθυστερήσεις λόγω των μετακινήσεων αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι καιρικές συνθήκες.
«Το μόνο που νοιάζει τους διοικούντες, πώς θα κρύψουν τα προβλήματα»
«Οι παθογένειες του συστήματος έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες. Οι δομές όλο και συρρικνώνονται κι αντί να πάμε προς το καλύτερο, πάμε όλο και χειρότερα. Τόσα χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τόσα χρόνια δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη σ’ όλη τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και μιλάμε για μία πολύ ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, τα παιδιά και τα βρέφη που η κλινική τους εξέλιξη είναι ραγδαία» τονίζει στο ΤΡΡ ο κ. Χαυτούρας, ο οποίος πριν 12 χρόνια έχασε το παιδί του, στην προσπάθεια εύρεσης ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, το παιδάκι μιας και δεν υπήρχε ούτε τότε ΜΕΘ, μεταφέρθηκε (χωρίς να είναι διασωληνωμένο) στην Αθήνα στο Αγία Σοφία, όπου και διασωληνώθηκε. Τελικά, μετά από δύο ημέρες, κατέληξε. «Το μόνο που νοιάζει τους διοικούντες, διορισμένους από την κυβέρνηση τόσα χρόνια είναι πώς θα κρύψουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία και πώς θα παρουσιάσουν μια εικόνα όπου όλα θα φαίνονται καλά. Είναι εγκληματικές οι κινήσεις αυτών που κυβερνούν» καταλήγει.
Βέβαια, οι κυβερνητικές προτεραιότητες είναι άλλες κι αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους. Χρήματα σε αμυντικό εξοπλισμό, στο αστυνομικό σώμα, ενισχύσεις στην εκκλησία και πλήρης αδιαφορία για παιδεία και υγεία. Άλλωστε τι χρειάζεται το δημόσιο σύστημα υγείας; Τι χρειάζονται οι ΜΕΘ; Θυμίζουμε πως μέσα στο 2021, ο πρωθυπουργός είχε προκαλέσει, δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με τους ασθενείς στις ΜΕΘ. Τα ίδια τα στοιχεία βέβαια τον διέψευσαν.
«Η ανάπτυξη και στελέχωση κλινών ΜΕΘ γενικά και ειδικά ΜΕΘ Παίδων απαιτεί υποδομές και στελέχωση σε προσωπικό. Διαχρονικά αυτές οι προϋποθέσεις μεταφραζονται σε κόστος από τις κυβερνήσεις. Κάθε φορά που στο όνομα της δημοσιονομικης στενότητας θα μπαίνουν στην άκρη βασικές, ζωτικές ανάγκες του λαού, και μάλιστα των παιδιών στην προκειμένη περίπτωση, θα μετράμε θύματα. Αγώνας τώρα, υγειονομικοί μαζί με το λαό να διεκδικήσουμε πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στελέχωση, χρηματοδότηση, ανάπτυξη υποδομών. Για να μη μετράμε συνεχώς θύματα μικρά παιδιά» σχολιάζει στο ΤΡΡ ο ο Γιάννης Γαλανόπουλος, χειρουργός ορθοπεδικός στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα και μέλος της ΟΕΝΓΕ.