Η υπόθεση αφορά την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε στο πρόσωπο του πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για απόπειρα απάτης μετά την έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς και κατά του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα απάτης.

Η δίωξη ασκήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε κατά τον εντοπισμό του λογαριασμού του Στ. Παπασταύρου ύψους σχεδόν 5,4 εκατ. ευρώ στην τράπεζα HSBC, που αποκαλύφθηκε στη λίστα Λαγκάρντ.

«Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, εκ μέρους του Σταύρου Παπασταύρου του Νικολάου και του Σάμπυ Μιωνή του Χαϊμ-Βίκτορος, στην Αθήνα και κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του έτους 2014 και δη της απόπειρας απάτης με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος και ζημία που υπερβαίνει τα 120.000, αλλά και τα 150.000 ευρώ (ο πρώτος) και άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή (ο δεύτερος), υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου» αναφέρει σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η Αυγή, από το πόρισμα Καλούδη.

Σημειώνεται πως τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και τον επιχειρηματία από το Ισραήλ που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας με τους «ηχογραφημένους διαλόγους» με τον Νίκο Παππά, αμφισβητούν πλέον το επιχείρημα του Στ. Παπασταύρου ότι με την αρχειοθέτηση της υπόθεση για την φοροδιαφυγή έχει λήξει η έρευνα σε βάρος του από τις δικαστικές αρχές.

Διαβάστε περισσότερα:

Κακουργηματικές διώξεις σε Παπασταύρου και Μιωνή για απόπειρα απάτης

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό από την στιγμή της άσκησης της δίωξης, παρότι το σκέλος της φοροδιαφυγής για το οποίο ο Στ. Παπασταύρου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις, αρχειοθετήθηκε, ένα σκέλος της υπόθεσης οδήγησε στην άσκηση των ποινικών διώξεων. Καθοριστικά για την εξέλιξη της έρευνας ήταν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκαν και φέρονται να καταγράφουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο.

Σύμφωνα με στοιχεία του πορίσματος που δημοσιεύει το documentonews.gr, από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχαν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι εισαγγελείς, διαπιστώνεται πως ο «οι υπεύθυνοι της σύστασης εταιριών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους δεν γνώριζαν την ύπαρξη» Μιωνή, ενώ υπό αμφισβήτηση είναι η σχέση «εμπιστευματοδόχου και των αρχικά καταχωρημένων μετόχων» αλλά και του ίδιου του εμπιστεύματος.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα του πορίσματος, «Έτσι, προκύπτει ότι το ως άνω αναφερόμενο έγγραφο με τίτλο ¨Deed Of Declaration¨ με ημερομηνία 10-6-2005, συντάχθηκε εκ των υστέρων και προσκομίσθηκε από τους Σταύρο Παπασταύρου και Σάμπυ Μιωνή στο ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο πρώτος και η οικογένειά του δεν ήταν αληθινοί δικαιούχοι του ποσού αυτού, αλλά ο δεύτερος, ο οποίος όμως υποστηρίζει ότι δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας αλλά Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν υπέχει υποχρέωση για δήλωση του ποσού αυτού στις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές» σημειώνεται στο πόρισμα και συμπληρώνεται: «Η πράξη αυτή διευκολύνθηκε γιατί στην Κύπρο δεν υπάρχει υποχρέωση πρωτοκόλλησης των εγγράφων αυτών ώστε να φέρουν βεβαία χρονολογία. Η ενέργεια αυτή έγινε για να αποφύγει ο Στ. Παπασταύρος να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο τον αναλογούντα φόρο για το οικονομικό έτος 2007 ύψους 460.292,29 ευρώ και η μητέρα του Φανή Παπασταύρου τον αναλογούντα φόρο για το οικονομικό έτος 2007 ύψους 467.628,01 ευρώ».

Επίσης, στα συμπεράσματα του πορίσματος εντοπίζεται η αναφορά του εισαγγελέα Καλούδη σε «βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, εκ μέρους του Σταύρου Παπασταύρου και του Σάμπυ Μιωνή, στην Αθήνα και κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του έτους 2014 και δη της απόπειρας απάτης με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος και ζημία που υπερβαίνει τα 120.000 αλλά και τα 150.000 ευρώ (ο πρώτος) και άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή (ο δεύτερος)». Υπενθυμίζεται δε πως για την πράξη της φοροδιαφυγής, η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί μετά την πληρωμή του προστίμου από τον Στ. Παπασταύρου, ενώ αργότερα, το ελληνικό κράτος του επέστρεψε το πρόστιμο, εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον περιορισμό του χρονικού περιθωρίου πενταετίας για τους ελέγχους.

Διαβάστε τα σχετικά έγγραφα που δημοσίευσε η Αυγή: