Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τις δηλώσεις του Γρηγόρη Σαραφιανού, ιδιοκτήτη της ομώνυμης κλινικής στη Θεσσαλονίκη και προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, αναφορικά με τις λεγόμενες «επιτάξεις» του ιδιωτικού τομέα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση, προκειμένου να ελαφρυνθούν τα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Documento», τη Παρασκευή οι αρμόδιοι παρέδωσαν τα κλειδιά στην κλινική Σαραφιανού, η οποία θεωρητικά είχε διατεθεί για νοσηλεία περιστατικών Covid. Ωστόσο στο διάστημα από την «επίταξη» έως και τη παράδοση των κλειδιών, η κλινική δεν χρησιμοποιήθηκε.

Όπως εκτιμά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης «πιστεύω ότι όλο αυτό που έγινε είχε επικοινωνιακό χαρακτήρα» και αποκαλύπτει ότι και άλλη μια ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης παρέμεινε άδεια. Επίσης γνωστοποιεί ότι πρόκειται να κινηθεί νομικά, καθώς όπως ισχυρίζεται «επί δύο εβδομάδες είμαι χωρίς αποζημίωση έπαθα οικονομική ζημία». Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ κάνει λόγο για δυσφήμιση της κλινικής σημειώνοντας παράλληλα ότι παρόλο που δεν νοσήλευσε ούτε έναν ασθενή, προχωρήσει και σε επιπλέον απολύμανση τη περασμένη Παρασκευή που θεωρητικά τελείωσε η «επίταξη», εώ επίσημα φέρεται να μην του γνωστοποιήθηκε ποτέ ο λόγος που η κλινική του δε χρησιμοποιήθηκε.

Αναφορικά δε, με το ενδεχόμενο η κλινική του να μην ήταν κατάλληλη για νοσηλεία τέτοιου είδους περιστατικών, ο Γ. Σαραφιανός απάντησε ότι «θέλει ορισμένες προδιαγραφές όπως για παράδειγμά την παροχή οξυγόνου σε 24ωρη βάση στο φουλ. Εγκατάσταση εγώ έχω και για τα 120 κρεβάτια αλλά στο φουλ να δουλέψουν όλες τις ώρες της ημέρα ποτέ δεν χρειάστηκε να γίνει, έχει γίνει στο παρελθόν για 20-30 ασθενείς ταυτόχρονα».

Παρά το γεγονός όμως ότι η κλινική δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μία ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνική υπηρεσία της ΥΠΕ μετέβη στην κλινική προκειμένου να γίνει έλεγχος για το αν πληρούνται οι προδιαγραφές για την νοσηλεία ασθενών με covid-19, «αυτά έπρεπε να γίνουν πριν την έκδοση της απόφαση και όχι μεταγενέστερα», υπογραμμίζει. Μάλιστα η συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα, είναι από εκείνες στις οποίες μετέβησαν αναγκαστικά και υγειονομικοί από τα δημόσια νοσοκομεία.

Πάνω από 100 κλίνες άδειες

Η κατάσταση γεννά ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα, καθώς η κλινική Σαραφιανού, διέθετε 100 κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό και θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να αποσυμφορήσει σε ένα βαθμό τα υπερπλήρη νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωνε την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Status» – όταν και έληγε η περίοδος επίταξης της κλινικής του – ο Γ. Σαραφιανός, «ενώ μας αδειάσαμε άρον-άρον από ασθενείς, και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, από εκεί και πέρα μπλεχθήκαμε με γραφειοκρατικά θέματα, με τεχνικά θέματα, ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο αποκατάστασης, σε εμένα δεν έχει έρθει κανένας, το προσωπικό είναι στη θέση του, έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του, έγινε η εκπαίδευση που απαιτείτο».

Είχε προσθέσει ακόμα ότι «κανείς δεν ξέρει γιατί, κανείς δεν δίνει απάντηση(…)οι διοικητές της ΥΠΕ μου δηλώνουν παντελή άγνοια και ο Υπουργός δεν μου σηκώνει το κινητό του».

Σε σχέση με την πραγματική φύση της «επίταξης» όπως την αναλογίζεται η κυβέρνηση δε, ο Γ. Σαραφιανός είχε εξηγήσει πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία, υπάρχει αναγκαστική δέσμευση και επίταξη. Εκκρεμεί η ΚΥΑ Οικονομικών και Υγεία» και είχε συμπληρώσει πως «η λογική της απόφασης είναι ότι η αμοιβή θα είναι ανάλογη των εισαχθέντων ασθενών και της βαρύτητας της πάθησης. Από τη στιγμή που δε νοσήλευσα, είναι μηδέν εις το πηλίκο».