Η πανδημία του κορονοϊού πυροδότησε ένα κύμα παραπληροφόρησης, ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας, που δημοσιεύονται και διασπείρονται στα κοινωνικά δίκτυα. Σε δημοσίευμα του Guardian σχετικά με τη διάδοση των θεωριών συνωμοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζεται η έρευνα του YouGov-Cambridge Globalism Project σχετικά με την πεποίθηση πολλών ανθρώπων πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού παρουσιάζεται στα επίσημα στοιχεία «σκόπιμα και υπερβολικά υψηλός» με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Νιγηρία με ποσοστό 46%.
Πιο αναλυτικά, σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων στη Νιγηρία δήλωσαν πως πιστεύουν ότι τα νούμερα των θανάτων παρουσιάζονται «εσκεμμένα υψηλά», ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 40% απάντησαν θετικά στην Ελλάδα, τη Νότια Αφρική, την Πολωνία και το Μεξικό. Παράλληλα, περίπου το 38% των Αμερικανών, το 36% των Ούγγρων, το 30% των Ιταλών και το 28% των Γερμανών έχουν επίσης την ίδια πεποίθηση.
Σημειώνεται, επίσης, όπως δήλωσε στο Guardian ο Stephan Lewandowsky, γνωστικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ειδικός σε θέματα παραπληροφόρησης, οι θεωρίες συνωμοσίας ευδοκίμησαν εξαιτίας της «αδυναμίας των κυβερνήσεων να έχουν ένα σαφές μήνυμα», ενώ η ύπαρξη τους «είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο όλοι χρειαζόμαστε σαφή, συνεπή και τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής που μπορούμε να εμπιστευτούμε».
Μεταξύ άλλων χωρών, περίπου ένας στους τέσσερις Γάλλους και ένας στους πέντε Βρετανούς και Ισπανούς ερωτηθέντες πίστευαν ότι το παρουσιαζόμενο ποσοστό θανάτου εξαιτίας του κορονοϊού ήταν υπερβολικό, ενώ Αυστραλοί, Σουηδοί και Ιάπωνες εμφανίστηκαν με περισσότερες πιθανότητες να απορρίψουν μια τέτοια πεποίθηση.