Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα στις 10:00 ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους των εκλογέων εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας.  καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ ενώ την επιφύλαξή τους για την Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του τροπολογία όπου προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων ώστε να έχουν την ευκαιρία να εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού τους δικούς τους εκπροσώπους.

Δύο άρθρα αποτελούν στο σχέδιο νόμου, τα οποία προτείνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των προϋποθέσεων που ορίζουν ότι οι εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους τα παρακάτω κριτήρια:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όσον αφορά την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ, η προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής:

«Το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής:

Τέσσερις (4) έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό:
α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών.

Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο ,σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές.

Σε αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες, που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται , χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις εκτός από την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ορίζονται τα ακριβή όρια των περιφερειών της παραγράφου 1, ρυθμίζονται οι όροι της διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».