Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν ταξιδεύει στην Ουκρανία ως πρόεδρος, ενώ η επίσκεψή του έρχεται μερικές μέρες πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι, ο Τζο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά ότι: «Η Ρωσία σίγουρα θα χάσει[τον πόλεμο]. Ο Πούτιν και ο κύκλος συνεργατών του θα δικαστούν. Η Ουκρανία θα πάρει όλα τα όπλα που χρειάζεται. Χωρίς συμβιβασμούς». Πρόκειται, όπως αναφέρει ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής Προεδρίας, για μια απόλυτη και σαφή τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου που δείχνει εμφανώς την στήριξη στην Ουκρανία και το μέλλον του Κρεμλίνου.

«Τζόζεφ Μπάιντεν, καλωσήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας αποτελεί εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Twitter. «Η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε στην δημοσιότητα ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, στην οποία αναφέρεται ότι: «Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται να βιώσει την επέτειο ενός έτους από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να επιβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, νόμιζε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε λάθος. Σήμερα, στο Κίεβο, συναντώ τον Πρόεδρο Ζελένσκι και την ομάδα του για να συζητήσουμε εκτενώς σχετικά με την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Θα ανακοινώσω άλλη μια παράδοση κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης για να βοηθήσω στην προστασία του ουκρανικού λαού από εναέριους βομβαρδισμούς.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα ανακοινώσουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά της ελίτ και των εταιρειών που προσπαθούν να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Τον τελευταίο χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δημιούργησαν έναν συνασπισμό εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας με άνευ προηγουμένου στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη θα διαρκέσει».