Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Πάσος Κοέλιο αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα και καταλαμβάνει 99 έδρες στο Κοινοβούλιο (25 έδρες λιγότερες από το 2011), ενώ απέχει αρκετά από το ποσοστό του 44% που θα του έδινε την αυτοδυναμία. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Σοσιαλιστές, στους οποίους ηγείται ο πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας, Αντόνιο Κόστα με 32,38% και 85 έδρες.

Εμφατικά ήταν τα ποσοστά των αριστερών κομμάτων, καθώς το Αριστερό Μπλοκ (Bloqo de Esquerda) διπλασίασε τα ποσοστά του από 5% σε 10,22% , και το Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο συνεργάστηκε με τους Πρασίνους, κατέλαβε το 8,27%. Μεγάλος νικητής στην Ιβηρική χώρα ήταν η αποχή η οποία έφτασε στο 43%. Δύο ακόμα μικρότερα κόμματα PPD/PSD και PAN λαμβάνουν από 5 και 1 έδρα αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε πως “η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία”.

Τα μετεκλογικά σενάρια στην Πορτογαλία δίνουν και παίρνουν με τον Κοέλιο να επιθυμεί αρχικά να συνομιλήσει με τους Σοσιαλιστές για δημιουργία “μεγάλου συνασπισμού”, με τους τελευταίους να τάσσονται κατά της λιτότητας αλλά όχι να την αποκηρύσσουν πλήρως.  Η σκιά του πρώην αρχηγού τους, Σόκρατες, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό ύστερα από  την αποφυλάκισή του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και διαφθορά, πέφτει βαριά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ενδιαφέρον θα ήταν, να παρακολουθήσει κανείς, αν τελικά ο Κοέλιο παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, για να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, και τα κόμματα της αριστεράς συνεργαστούν με τους Σοσιαλιστές αλλάζοντας η χώρα σελίδα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο πορτογαλικός λαός είναι μουδιασμένος, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε στο μεγάλο ποσοστό αποχής και φαίνεται πως το επικοινωνιακό παιχνίδι με πρωταγωνιστή την Ελλάδα έφερε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.