«Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία … Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ … όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται κι από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν». Το Κίεβο ζητάει επίμονα βαρέα όπλα, καθώς όπως τονίζουν αναλυτές οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μία ανανεωμένη ευρεία επίθεση στα ανατολικά.
Προάγγελος όσων θα ακολουθήσουν στην ανατολική Ουκρανία, φαίνεται να είναι η Μαριούπολη. Η επί εβδομάδες πολιορκία της πόλης έχει οδηγήσει τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν σχεδόν το σύνολό της, πλην του τεράστιου εργοστασιακού χώρου της Azovstal και του παραλιακού τμήματος νοτιοδυτικότερα. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποφασίσει να «γκρεμίσουν ως τα θεμέλια την πόλη με κάθε κόστος». Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ντένις Σίμχαλ επέμενε ότι η Μαριούπολη «δεν έχει πέσει», ενώ είχε εκπνεύσει το ρωσικό τελεσίγραφο στους αμυνόμενους να παραδοθούν μέχρι την Κυριακή. «Θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος», όπως υποστήριξε.
Σύμβουλος του Ουκρανού δημάρχου της Μαριούπολης ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι στην πόλη έχει επιβληθεί πρακτικά απαγόρευση κυκλοφορίας και μόνο όσοι διαθέτουν ειδικά χαρτιά έχουν κάποια ευχέρεια κινήσεων. Καθώς οι υποδομές και οι γραμμές τροφοδοσίας έχουν καταστραφεί, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μισοκατεστραμμένα κτίρια και σε καταφύγια ανέρχεται σε χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες. Κατά τον Πέτρο Αντριουστσένκο, «εκατοντάδες πολίτες περιμένουν στις ουρές για ένα “πάσο”, χωρίς το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα είναι αδύνατο όχι απλώς να κινηθούν μεταξύ γειτονιών της πόλης, αλλά και γενικά να βρίσκονται στο δρόμο». Κατά τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις «φιλτράρουν» τον πληθυσμό που έμεινε στην πόλη.
Ο ίδιος προ ημερών είχε προβάλει ένα σενάριο κατά το οποίο επιδιώκεται τμήμα της πόλης να «καθαριστεί» κατά το δυνατόν προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκεί παρέλαση, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης κατά των ναζί, που εορτάζεται στη Ρωσία και άλλες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ στις 9 Μαΐου.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται την ίδια ώρα σε μεγάλη έκταση της ανατολικής Ουκρανίας, με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων κατά διάφορων στόχων. Η προσπάθεια της ουκρανικής πλευράς να εκκενώσει μεγαλύτερο αριθμό αμάχων, πριν την εκδήλωση της ευρέως αναμενόμενης γενικής επίθεσης, συνεχίζεται επίσης. Στο Λουχάνσκ ο περιφερειακός διοικητής της περιοχής κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή, προς ασφαλέστερα σημεία προς την κεντρική και δυτική Ουκρανία. «Η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη … ίσως είναι η τελευταία φορά που έχουμε δυνατότητα να σας προστατεύσουμε», φέρεται να διαμήνυσε ο Σεργκέι Γκαϊντάι. Το Κίεβο ταυτόχρονα θέλει να απομακρύνει πληθυσμό που θα «εγκλωβιστεί» στις περιοχές που θα ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά και να μετριάσει την εικόνα προς τη Δύση ότι σημαντικά ποσοστά πληθυσμού δεν αντιμετώπισαν τους εισβολείς ως κίνδυνο.