Υποδεχόμενος την Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου θα αποτελέσουν ορόσημο και θα σηματοδοτήσουν ελπιδοφόρα αλλαγή στην Ελλάδα και ενδεχομένως για την Ευρώπη.
 
Με την τοποθέτηση αυτή, αλλά και με τις γενικότερες τοποθετήσεις του για την ελληνική προεδρία και τις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε την άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.
 

Ενδεχόμενο εθνικών εκλογών

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έρχονται οι ευρωεκλογές, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών και υπογράμμισε ότι θα καταγράψουν τους πραγματικούς συσχετισμούς στον λαό. Αυτός, πρόσθεσε, είναι ο λόγος που επικρατεί νευρικότητα και αμηχανία στην κυβέρνηση, «γιατί τον Μάη τα φώτα σβήνουν για τη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου».
 
Το θέμα, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση, αλλά πώς θα φύγει, δηλαδή ποια θα είναι η έκταση της ήττας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη στήριξη του λαού για μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

 

 

«Όχι» σε Σοσιαλδημοκρατία-εταίρο της Μέρκελ

Για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα εκτελέσει τις εντολές του διευθυντηρίου και της κ. Μέρκελ, και επισήμανε ότι τα προβλήματα, όπως η ανεργία των νέων δεν μπορούν να επιλυθούν με τον εμπαιγμό των 6 δισ. που έχει αποφασιστεί από την Ε.Ε., ενώ σημείωσε, σχολιάζοντας και σχετικές αναφορές του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ότι αν η Σοσιαλδημοκρατία συνεχίσει να είναι εταίρος της κ. Μέρκελ, θα πάθει ότι έπαθε και η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ. 
 
Ενόψει των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι το δίλημμα είναι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα ή άλλη πολιτική που θα επηρεάσει προς διαφορετική κατεύθυνση, την Ελλάδα και την Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη να ηττηθεί η στρατηγική λιτότητας.

 

 

Η άλλη προοπτική

Η κ. Τσίμερ στην τοποθέτησή της εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα μέσω των μνημονίων, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά συνολικά δίνει μάχη εναντίον αυτής της πολιτικής και διεκδικεί άλλη προοπτική, ενώ τάχθηκε υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Επίσης, δήλωσε ότι την κρίση στην Ελλάδα πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που την προκάλεσαν και όχι οι πολίτες.
 
Η γερμανίδα ευρωβουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., που συμπίπτει με την εκστρατεία των ευρωεκλογών, θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Η κ. Τσίμερ είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλά αριστερά κόμματα στην Ευρώπη για την κοινωνική κατάσταση και τη δημοκρατία στην Ελλάδα, και υπέρ των ανθρώπων που παλεύουν για την αξιοπρέπειά τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται η υποστήριξη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ε.Ε. και η αλληλεγγύη, για να υπάρξουν αλλαγές και αυτό θα είναι θέμα του εκλογικού αγώνα και εξέφρασε την πλήρη υποστηρίξή της στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

 
Η κ. Τσίμερ εξέφρασε την ανησυχία της για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας και οι ιδιωτικοποιήσεις συμβάλλουν στην άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων.

Ακόμη, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για το μεταναστευτικό τονίζοντας την ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης. Τέλος, δήλωσε ότι η τρόικα δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και υποστήριξε ότι πρέπει να αξιολογηθεί και από την κυβέρνηση και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η έκθεση του οποίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την άνοιξη.