X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Στηρίξου πάνω μου»: Μία χορωδία προσφύγων τραγουδάει με την ψυχή της (video)

Η χορωδία One Heart Refugee Choir, την οποία απαρτίζουν 24 πρόσφυγες στην Αγγλία, ενώνει τις φωνές της με επαγγελματίες μουσικούς και όλοι μαζί τραγουδάνε σε soul, εορταστική διάθεση «Lean on Me» (Στηρίξου πάνω μου) στέλνοντας ένα μήνυμα δύναμης και αλληλεγγύης στον κόσμο
|

Κάποιοι κατάφεραν να γλιτώσουν από διώξεις, βία και βασανιστήρια στις χώρες τους. Κάποιες από τις γυναίκες θέλησαν να ξεφύγουν από βεβιασμένο γενετήσιο ακρωτηριασμό, ενώ μία υπέφερε από εγκληματικό «διορθωτικό βιασμό» (corrective rape). Λίγες μέρες νωρίτερα, όμως, αυτή η ομάδα αιτούντων άσυλο συναντήθηκε, σε ένα στούντιο στο Σόχο του Λονδίνου, με επαγγελματίες μουσικούς για να ηχογραφήσουν όλοι μαζί με αφορμή τις γιορτές το Lean on Me (1972) του αφροαμερικανού Bill Withers, ο οποίος μας έχει χαρίσει το αγαπημένο και χιλιοτραγουδισμένο Ain't No Sunshine.

«Κάποιες φορές στη ζωή μας όλοι πονάμε, όλοι νιώθουμε πικραμένοι. Αλλά αν είμαστε σοφοί, ξέρουμε ότι πάντα θα υπάρχει αύριο. Στηρίξου πάνω μου όταν δεν νιώθεις δυνατός και θα είμαι ο φίλος σου, θα σε βοηθήσω να προχωρήσεις» είναι μερικοί από τους στίχους του Lean on Me, το οποίο επέλεξαν οι πρόσφυγες ως σύμβολο ψυχικής δύναμης και ως μήνυμα αλληλεγγύης και συνύπαρξης.

Οι πρόσφυγες της χορωδίας One Heart Refugee Choir προέρχονται από περισσότερες από δώδεκα χώρες του κόσμου, όπως η Ζιμπάμπουε, η Ουγκάντα, η Νιγηρία, η Τζαμάικα, το Καζακστάν και το Μπαγκλαντές.

«Οι φωνές των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο ακούγονται σπάνια σε αυτή τη χώρα [στην Αγγλία]. Συνήθως είμαστε κρυμμένοι. Έχουμε βιώσει απαίσια πράγματα, αλλά το πνεύμα μας παραμένει δυνατό. Τραγουδήσαμε με την ψυχή μας και ελπίζουμε ότι το μήνυμα αυτού του τραγουδιού που μας προτρέπει να σταθούμε ενωμένοι, είναι ένα μήνυμα που εκφράζει όλους τους ανθρώπους» ήταν τα λόγια της Tamara McFarlane, τραγουδίστριας στη χορωδία προσφύγων «Μία Καρδιά».

Από τους 22,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο, λιγότερο από 1% κατάφερε να φτάσει μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και να ζητήσει άσυλο εκεί. Όσοι τα κατάφεραν, όμως, αντιμετωπίζουν συχνά κοινωνική και θεσμική καταπίεση, ενώ πολλοί ζουν συνωστισμένοι σε μέρη που δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, όπως έχει αποκαλύψει η Guardian.

Από το video clip δε λείπουν εικόνες από τη Λέσβο καθώς και από τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη.
 
Η Nina Miranda από την μπάντα Smoke City ήταν μία από τους επαγγελματίες μουσικούς που τραγούδησαν μαζί με τους πρόσφυγες: «Περάσαμε μια υπέροχη μέρα όλοι μαζί κατά την ηχογράφηση. Το μήνυμα της ανθρώπινης αλληλεγγύης δεν ήταν ποτέ πριν πιο σημαντικό. Ελπίζουμε ότι το τραγούδι θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την οικονομική στήριξη προς τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις