«Μπορώ να σας πω ότι, ως μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματευθώ μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε στο Reuters ο Έλληνας πρωθυπουργός, σπεύδοντας μάλιστα να προσθέσει πως «είμαι ευτυχής που η Ευρώπη διαπραγματεύθηκε ως σύνολο. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, ναι υπήρξαν ζητήματα, όμως ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα».
Σημειώνεται πως η Κομισιόν και η επικεφαλής της βάλλονται το τελευταίο διάστημα για το χειρισμό εκ μέρους της, της στρατηγικής του εμβολιασμού και για τη διένεξη με τη βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για ένα συμβόλαιο προμήθειας εμβολίων.
Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στο πλευρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αντιμετωπίζει έντονη κριτική για την μέχρι στιγμής στρατηγική της αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που έχει αφήσει εκτεθειμένα δεκάδες εκατομμύρια του ευρωπαϊκού πληθυσμού, υπογραμμίζοντας πως «μπορούμε να μιλήσουμε για τις παραδόσεις και για το αν η διαχείρισή τους ήταν καλή, όμως δεν μπορούμε να πούμε τίποτε για την κύρια απόφαση».
Ο ίδιος, υπογράμμισε πως αμφιβάλλει αν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τον αριθμό εμβολίων που έλαβε, αν δεν γινόταν κεντρικά η αγορά και η διανομή τους ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού, και το ίδιο πιθανόν ισχύει για μικρότερες χώρες της ΕΕ, από την Πορτογαλία μέχρι την Εσθονία, και ακόμη και για μεγαλύτερα κράτη όπως η Ιταλία.
Συνολικά, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, με το πρακτορείο να σημειώνει πως η χώρα μας είχε αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους απ’ ό,τι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Ευχολόγια και ελπίδες… από το Ισραήλ για τον τουρισμό
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων και για τον τουρισμό και τις προβλέψεις του για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, υποστηρίζοντας πως προβλέπει «ισχυρή ανάκαμψη» το καλοκαίρι, τοποθετώντας τις ελπίδες του σε αγορές όπως του Ισραήλ και της Βρετανίας, στις οποίες το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει γρήγορα.
«Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και, αν το 70% του ισραηλινού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ σε άλλο σημείο, έδωσε ακόμα σαφέστερη εικόνα του «σχεδιασμού» της κυβέρνησης.
«Ουσιαστικά εξαρτιόμαστε από τον ρυθμό του εμβολιασμού στις κύριες αγορές μας» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τους υπολογισμούς του πως «πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι».
«Είμαι ρεαλιστής, όμως είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου τα ελληνοτουρκικά
Σημειώνεται ακόμα πως το Reuters έχει ρεπορτάζ και για τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που ξεκίνησε εκ νέου στις 25 Ιανουαρίου, μεταφέροντας λεγόμενα του πρωθυπουργού πως οι δύο πλευρές «είναι πιθανό να συναντηθούν και πάλι στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου για να ανανεώσουν τις προσπάθειες για την επίλυση της διένεξής τους σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».
Όπως αναφέρεται, ο Κ. Μητσοτάκη θεωρεί πιθανό να επαναληφθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου. «Περιμένω (πως θα επαναληφθούν) μέσα στον επόμενο μήνα, κάποια στιγμή στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» φέρεται να δηλώνει ο ίδιος, και να ρίχνει το μπαλάκι στην στάση της Τουρκίας.
«Η Τουρκία χρειάζεται να είναι συνεπής όσον αφορά τη συμπεριφορά της, αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς ένα τέχνασμα για να αποφύγει τη συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάρτιο» δηλώνει ακόμα ο πρωθυπουργός, ενώ το πρακτορείο συμπληρώνει πως αν, οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν, θα πρέπει να παραπέμψουν τη διένεξη σε διεθνές δικαστήριο.