Την φίμωση του Τύπου θυμήθηκε να καταγγείλει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την αγωγή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα κατά των δημοσιογράφων των «Νέων» και των «Παραπολιτικών» Παπαχρήστου και Κουρτάκη, με την οποία ζητά 1 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψής του, για το θέμα που είχε προκληθεί από το εξοχικό σπίτι που νοίκιαζε ο Αλ. Τσίπρας στα Λεγραινά.

Αγωγή Α. Τσίπρα σε Παπαχρήστο – Κουρτάκη – ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ για «τις συκοφαντίες για αγορά βίλας ενός εκατομμυρίου ευρώ» στο Σούνιο

Έπειτα από εξώδικο που είχε αποσταλεί από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στου δημοσιογράφους, αυτοί δεν είχαν ανακαλέσει, παρά είχαν απαντήσει με «υπαινιγμούς και χαρακτηρισμούς» συνεχίζοντας «την πολιτικώς καθοδηγούμενη και “επιτελικώς” συντονισμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του Αλέξη Τσίπρα», ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου. Έτσι ακολούθησε η αγωγή, όπως είχε προαναγγείλει ο Αλ. Τσίπρας, με τα χρήματα που θα του επιδικαστούν να παραδοθούν στον ΕΔΟΕΑΠ, το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων.

Την επίδοση της αγωγής ακολούθησε η αντίδραση της ΝΔ, με το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του να αναφέρεται σε εξοντωτικές αξιώσεις από πλευράς Τσίπρα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση οι πολιτικοί πέραν του δικαιώματος προσφυγής στη δικαιοσύνη έχουν τη δυνατότητα επιπλέον να εκφέρουν δημόσιο λόγο, ώστε να απαντούν «άρα καταφεύγουν στη δικαιοσύνη μόνο ως έσχατο μέσο υπεράσπισης».

Παράλληλα η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η αξίωση τόσο υψηλού ποσού «δεν παραπέμπει σε επανόρθωση αλλά σε οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων και λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική. Ως κυβέρνηση, επιχείρησε να ελέγξει τα μέσα, ως αντιπολίτευση προσπαθεί να φιμώσει φωνές που τον ενοχλούν», υπογραμμίζει.

Μάλιστα η ΝΔ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει σε σχέση με το θέμα, βαδίζοντας στη γραμμή του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, που επιχείρησε να «δείξει» την επιλογή Τσίπρα σε δικηγόρο. «Καθόλου τυχαίο ότι την κατάθεση των αγωγών, έχει αναλάβει ως δικηγόρος του κ. Τσίπρα ο κ. Μαντζουράνης, νομικός σύμβουλος του δημοσίου για την εφαρμογή του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες στον περιβόητο διαγωνισμό των βοσκοτοπιών και όσων πρωτοφανών αποκαλύπτονται από τις καταθέσεις του κ. Καλογρίτσα για το παρασκήνιο και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει καταλήγοντας η ΝΔ.

Επανορθώσεις και συγνώμες

Η ανακοίνωση στήριξης εκ μέρους της ΝΔ δεν έρχεται ωστόσο ως κεραυνός εν αιθρία. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου, το κυβερνών κόμμα έφερε στη Βουλή για δεύτερη φορά το ζήτημα άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, κάτι που τελικά υπερψήφισε ύστερα από «παραγγελία» του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη.

Άρση ασυλίας βουλευτών κατ’ εντολή εκδότη και αστυνομίας

Η άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είχε ξαναέρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2020 και είχε καταψηφιστεί, καθώς περίπου 80 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απουσίασαν, με κυβερνητικά στελέχη στη συνέχεια να ζητούν συγνώμη από τον εκδότη των Παραπολιτικών για την εξέλιξη αυτή, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι το λάθος αυτό δεν θα επαναληφθεί.

«Συγγνώμη» και «πιστοποιητικά» από ΝΔ στον Κουρτάκη των «Παραπολιτικών»

«Το σημερινό Γιάννη μου ήταν μία αστοχία στην οποία δεν χωρούν δικαιολογίες. Σου ζήτω δημοσίως συγγνώμη για το γεγονός, ότι και από δική μου αδράνεια, το δικαίωμα ενός πολίτου να αντιμετωπίζει τον υβριστή του ισότιμα στο Δικαστήριο καταπατήθηκε. Δεν θα επαναληφθεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.