Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την προηγούμενη επίσημη επαφή Μόσχας-Κιέβου υπάρχει υποβάθμιση, καθώς στην Αττάλεια είχαν συναντηθεί οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στις δηλώσεις των προηγούμενων ωρών, είναι εμφανές ότι η ουκρανική πλευρά δεν αναμένει σημαντική πρόοδο που θα οδηγούσε σε εκεχειρία ή ειρήνευση. Το Κίεβο συνεχίζει να τονίζει την σημασία επίτευξης μιας προσωρινής έστω εκεχειρίας, προκειμένου να υπάρξει ασφαλής εκκένωση αμάχων από πολιορκούμενες αστικές περιοχές και αντίστοιχη εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και φαρμάκων.

Όπως σχολίασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα στην κρατική τηλεόραση, «δεν παζαρεύουμε ανθρώπους, γη ή κυριαρχία … το ελάχιστο θα είναι ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η προσέγγιση μιας συμφωνίας για κατάπαυση πυρός». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ από την πλευρά του δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα επαφές δεν έχουν αποφέρει ουσιαστική πρόοδο, αλλά είναι σημαντικό ότι συνεχίζονται διά ζώσης.

Η ρωσική πλευρά παραμένει σαφής στο ότι ζητά ασφαλείς τελικές τοποθετήσεις για τα δικά της αιτήματα, δηλαδή επίσημη δήλωση στρατιωτικής ουδετερότητας και αποχή από μελλοντική προσέγγιση με το ΝΑΤΟ, αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς και των ρωσόφωνων, προστασία της ρωσικής ταυτότητας των υπόλοιπων πληθυσμών της Ουκρανίας με επίσημη αποδοχή γλώσσας και ταυτότητας στις κρατικές δομές, την παιδεία, κτλ.

Η ουκρανική πλευρά προσπαθεί να βρει ένα αφήγημα που να μην εκθέτει τον πρόεδρο Ζελένσκι στην αρνητική αντίδραση πολιτών και στρατιωτικών. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ίδιος με δηλώσεις του έχει εμφανιστεί έτοιμος για συμφωνία ουδετερότητας, ωστόσο δηλώνει ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται δημοψήφισμα. Η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με εκτοπισμένο πάνω από 10% του ουκρανικού πληθυσμού και μεγάλο μέρος των ρωσόφωνων να έχει διαφύγει στην ρωσική πλευρά, αλλά και από ένα κράτος με διαλυμένες υποδομές στην ύπαιθρο, δεν θεωρείται κάτι άμεσα εφικτό.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, στην πράξη το κύριο θέμα είναι το εδαφικό. Όσο οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ελέγξει πλήρως την ανατολική Ουκρανία, από τις εκβολές του Δνείπερου μέχρι το Χάρκοβο και το Ντονμπάς (παράλληλα παραμένουν οχυρωμένες στα περίχωρα του Κιέβου και πολιορκούν το Τσερνίχιβ στα βόρεια και το Μικολάεφ στα νότια «απειλώντας» την Οδησσό), θεωρείται απίθανο να συμφωνήσουν σε πλήρη παύση εχθροπραξιών. Αντίστοιχα οι Ουκρανοί δείχνουν εξαιρετικά διστακτικοί ακόμη και στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων (χτες δεν άνοιξε κανένας), φοβούμενοι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν την τοπική εκεχειρία για να προωθηθούν.

Η στροφή της Ρωσίας σε πλήγματα από αέρος (αεροπορικά και πυραυλικά) κατά ουκρανικών υποδομών με έμφαση στους χώρους αποθήκευσης καυσίμων, δείχνει ότι επιδιώκουν να εξασθενήσουν μεθοδικά την ικανότητα της Ουκρανίας να αμύνεται διατηρώντας τις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις σε ανεκτά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, όπως η «διαβόητη» Βάγκνερ, αναλαμβάνουν πλέον εκτενή δράση σε ουκρανικό έδαφος. Κατά τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, επί ουκρανικού εδάφους θα βρεθούν πάνω από 1.000 μισθοφόροι.

Οι διεθνείς κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας δείχνουν να «απαντώνται» σταδιακά από τη Μόσχα, δυσκολεύοντας περισσότερο την προσπάθεια της Δύσης να ανακόψει τα σχέδια της Μόσχας. Το ρούβλι συνέχισε χτες την εντυπωσιακή του ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές και έχει περιορίσει κατά πολύ τις απώλειες των πρώτων ημερών έναντι των δυτικών νομισμάτων.