Στη συζήτηση που διεξάγεται βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής και αναμένεται να πάρουν τον λόγο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, θα κυριαρχήσουν τόσο το ζήτημα της στάσης της Ελλάδας απέναντι σε Ρωσία και Ουκρανία, όσο και οι επιπτώσεις της κρίσης στις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα «συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της» για την επιβολή σημαντικών κυρώσεων στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, αναμένεται να επικρίνει την αξιωματική αντιπολίτευση τόσο για τη στάση της απέναντι στα εξοπλιστικά και τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας όσο και για τη διαφωνία της με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, επιχειρώντας να «ταυτίσει» ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση που με διαφορετικό σκεπτικό εξέφρασαν αντιρρήσεις.
«Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Η στάση μας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και διασφάλισης των εθνικών μας δικαίων», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) αναμένεται να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη φροντίδα των προσφύγων, αλλά και να προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.