«Ένα από τα πρώτα μέτωπα που άνοιξε το εκμεταλλευτικό σύστημα και η κυβέρνησή του απέναντι στο λαό και στη νεολαία, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την πανδημία, ήταν εκείνο των δημοκρατικών δικαιωμάτων» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ (μλ), συμπληρώνοντας πως «από τον περιορισμό των μετακινήσεων, τα sms και τα ‘εξοδόχαρτα’ για οποιοδήποτε βήμα εκτός σπιτιού, μέχρι τους αυστηρούς ελέγχους και την τρομοκρατία που έσπερναν οι δυνάμεις καταστολής με κάθε ευκαιρία, επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανούς έκτασης και έντασης κύμα φασιστικοποίησης», η οποία βέβαια «είχε να πατήσει στο έδαφος που έστρωναν εδώ και χρόνια όλες οι αστικές κυβερνήσεις ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας».

«Το περσινό Πολυτεχνείο, αλλά και η 6η Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, αποτέλεσαν πεδίο για εφαρμογή χουντικού τύπου αποφάσεων», καθώς «με πρόσχημα τον περιορισμό της πανδημίας, απαγορεύτηκε κάθε συνάθροιση άνω των τριών ατόμων, απαγορεύτηκαν κάθε είδους εκδηλώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, για τις δύο αυτές επετείους, ενώ ορίστηκαν υπέρογκα πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ για τους παραβάτες». Το ΚΚΕ (μλ) συμπληρώνει πως «αυτοί που κλείνουν Νοσοκομεία, που βγάζουν σε ‘αναστολή’ εργαζόμενούς, που αρνούνται τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, που τσαλαπατάνε το δικαίωμα στην περίθαλψη και την ασφάλιση, που είναι υπεύθυνοι για την εφιαλτική τροπή που έχει πάρει η πανδημία και στη χώρα μας, θέλησαν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές της δημόσιας Υγείας και να επιβάλουν στο κίνημα σιγή ασυρμάτου».

Ωστόσο όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «τα καλέσματα πολιτικών δυνάμεων και συλλογικοτήτων βρήκαν ανταπόκριση και, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις της χώρας», αλλά και «έναν πάνοπλο και πολυπληθή μηχανισμό κρατικής τρομοκρατίας, που μόνο στόχο είχε την καταστολή», ενώ «οι συγκεντρώσεις χτυπήθηκαν, αγωνιστές κυνηγήθηκαν, χτυπήθηκαν, συλληφθήκαν και έναν χρόνο μετά δέχονται κλήσεις για δίκες».

Το ΚΚΕ (μλ) υπενθυμίζει πως η δίκη των συλληφθέντων της 17ης Νοέμβρη του 2020 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 14/9, αναβλήθηκε και αναμένεται η νέα δικάσιμος. Ακολουθεί ωστόσο η δίκη στις 13 Οκτώβρη των τεσσάρων απ’ τους πέντε αγωνιστές που συνελήφθησαν στα Σεπόλια, μετά το χτύπημα της διαδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020 στην Αθήνα, όπως και η δίκη στις 29 Νοέμβρη των 62 συλληφθέντων της 6ης Δεκέμβρη του 2020 στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση κάνει ακόμα λόγο για δίκες με ολοφάνερα πολιτικό περιεχόμενο, κατηγορώντας ως το λιγότερο προσχηματικά τα κατηγορητήρια περί «διασποράς μολυσματικής νόσου». «Πρόκειται για διώξεις με επιδίωξη την τρομοκράτηση του λαού και την επίθεση στα στοιχειώδη δημοκρατικά του δικαιώματα» προσθέτει, «αλλά και ακόμη παραπέρα, πρόκειται για διώξεις που θέλουν να τρομοκρατήσουν οργανωμένες δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς και που στοχοποιούν το δικαίωμα στην οργανωμένη πάλη». «Αυτό ακριβώς φανερώνει ιδιαίτερα η δίκη των 62», καθώς «πρόκειται για μαζική δίωξη αγωνιστών που αντιστάθηκαν στις φασιστικού τύπου απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από το σύστημα με πρόσχημα την πανδημία», ενώ υπενθυμίζεται πως «12 από αυτούς είναι σύντροφοί μας, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ), ενώ ένας ακόμη σύντροφός μας διώκεται για τη συμμετοχή του στη διαδήλωση της 17/11/20 στη Θεσσαλονίκη».

Τέλος η ανακοίνωση απαιτεί «να ξεσηκωθεί ένα πλατύ, μαζικό κύμα συμπαράστασης που ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ!»