X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Στις 14 Δεκεμβρίου παίζεται η μοίρα του Διαδικτύου διεθνώς (video)

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται χρήστες, συλλογικότητες, σημαντικές προσωπικότητες και εταιρείες στις ΗΠΑ, την ώρα που η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να λεηλατήσει την ελευθερία του Διαδικτύου, αποδομώντας πλήρως το κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί εδώ και δεκαετίες. «Σπάνε το Ίντερνετ» εκατομμύρια διαμαρτυρόμενων χρηστών ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου.
|

Στην πλήρη άλωση του διαδικτύου και των κανόνων που το διέπουν ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) στις ΗΠΑ, γεγονός που αναμένεται να ανατρέψει την χρήση του για ολόκληρο τον πλανήτη. Ουσιαστικά, ετοιμάζεται να παραδώσει τα «κλειδιά» του Διαδικτύου στα χέρια λίγων και μεγάλων εταιρειών, όπως η Comcast, AT&T και Verizon, φροντίζοντας ώστε να αυξηθεί η εξουσία τους, καθώς και τα κέρδη τους.

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, η FCC δημοσίευσε την Τρίτη ένα σχέδιο που προβλέπει τη διάλυση των κανονισμών που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου να χρεώνουν περισσότερο τους χρήστες για να δουν κάποιο περιεχόμενο, καθώς και να περιορίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Σύμφωνα με την πρόταση της FCC, το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας του παγκόσμιου ιστού μεταφέρεται στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο στόχαστρο της FCC βρίσκονται κανόνες που θεσπίστηκαν το 2015, οι οποίοι εμποδίζουν τις ευρυζωνικές εταιρείες να χρεώνουν περισσότερο για διαδικτυακές «γρήγορες λωρίδες» για συγκεκριμένο σκοπό, και για να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν κάποιο περιεχόμενο.

Όπως τονίζουν όσοι αντιδρούν στην απορρύθμιση στην οποία στοχεύει η FCC, η κατάργηση των κανόνων αυτών θα παραδώσει στους παρόχους τον έλεγχο του διαδικτύου, επιτρέποντάς τους να επιλέξουν τους «νικητές και ηττημένους», επιβραδύνοντας συγκεκριμένες υπηρεσίες και παρέχοντας προνομιακή μεταχείριση σε αυτούς που θα επιλέξουν να ευνοήσουν.

Στο άκουσμα και μόνο του σχεδίου της FCC, οι χρήστες του διαδικτύου αντέδρασαν μαζικά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, περισσότερα από 22 εκατομμύρια χρήστες υπέβαλαν τα σχόλιά τους στο πλαίσιο της «διαβούλευσης» του σχεδίου, με το 98,5% εξ αυτών να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν υποστηρίξει και επιβάλει την αρχή της Ουδετερότητας του Διαδικτύου, υποστηρίζοντας την άποψη πως είναι σημαντική για την προστασία της ελευθερίας του διαδικτύου. Ωστόσο, η FCC του Τραμπ, έχει επικεφαλής τον πρώην δικηγόρο της Verizon, Ατζίτ Πάι, μίας από τις μεγάλες εταιρείες που ωφελούνται από την κατάργηση της ουδετερότητας.

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές της Ουδετερότητας του Διαδικτύου έχουν διαμηνύσει ότι προτίθενται να διεξάγουν μία μάχη με όλα τα νόμιμα μέσα, ενώ στο πλευρό των χρηστών έχουν ήδη ταχθεί τρεις ομάδες κοινής ωφέλειας, η «Δημόσια Γνώμη», η Κοινή Αιτία» και ο «Ελεύθερος Τύπος», προειδοποιώντας ότι προετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ως έσχατη λύση. Οι παραπάνω φέρονται να εξετάζουν διάφορες στρατηγικές για την προστασία των κανόνων που απαγορεύουν στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να παρεμποδίζουν ή να «επιβραδύνουν» την επιβράδυνση της υπηρεσίας σε κάποιο περιεχόμενο.

Από την άλλη, οι κολοσσοί της παροχής υπηρεσιών διαδικτύου υποστηρίζουν πως οι κανόνες που προστατεύουν την Ουδετερότητα έχουν περιορίσει σημαντικά τις επενδύσεις και την καινοτομία.

Κατά της FCC 8 στους 10 Αμερικανούς

Μία ημέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, η Washinghton Post δημοσιεύει την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί διαφωνούν με το σχέδιο της FCC κατά εντυπωσιακή πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, το 83% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει την πρόταση, ενώ μόλις το 16% δήλωσε θετικό.

Έτσι, περισσότεροι από 3 στους 4 Αμερικανούς αντιτίθενται στις επιδιώξεις της διοίκησης Τραμπ, δίνοντας μία εκλογική νότα στα αποτελέσματα Την ίδια ώρα, περίπου ένας στους πέντε Ρεπουμπλικάνους δήλωσαν πως τάσσονται υπέρ της πρότασης της FCC.

«Σπάσε το Ίντερνετ»

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, χρήστες του Διαδικτύου έχουν προχωρήσει σε οργανωμένη διαμαρτυρία, με την καμπάνια «Break the Internet». Οι διοργανωτές καλούν τους χρήστες να διαμαρτυρηθούν τοποθετώντας σχετικό εικονίδιο στις φωτογραφίες του προφίλ τους στα μέσα κοινωνικά δίκτυα. Στην καμπάνια συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Reddit, το Kickstarter, το GitHub, ο Mozilla και άλλοι ιστότοποι.

Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί μέχρι την ψηφοφορία της 14ης Δεκεμβρίου, και καλεί τους χρήστες να αναρτούν σχετικά μηνύματα στα social media, να αλλάξουν την επαγγελματικής τους ιδιότητας στα προφίλ τους σε «Υπερασπίζομαι την Ουδετερότητα του Διαδικτύου» ή να γράφουν «Παντρεμένος με το Ανοικτό Διαδίκτυο». Γενικότερα, να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να κινητοποιήσουν τον κόσμο, και να τον ωθήσουν να διαμαρτυρηθεί στο Κογκρέσο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει το προωθούμενο σχέδιο.

Δείτε το βίντεο που ενημερώνει περιεκτικά για το τι πρόκειται να συμβεί:

Ο «πατέρας του Διαδικτύου» και άλλοι 200

Σύμφωνα με τον Guardian, περισσότεροι από 20 πρωτοπόροι και ηγετικές φυσιογνωμίες της τεχνολογίας και του διαδικτύου, όπως ο λεγόμενος «πατέρας του Διαδικτύου», Βιντ Σερφ, ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού, Τιμ Μπερνερς-Λι και ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ, προέτρεψαν την FCC να ακυρώσει την ψήφο της για την κατάργηση της Ουδετερότητας του Διαδικτύου, περιγράφοντας το σχέδιο ως «βασισμένο σε μια λανθασμένη και αληθινά ανακριβή» κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Διαδικτύου.

«Η συντριπτική πλάνη της FCC, και το τεχνικά εσφαλμένο προταθέν σχέδιο για την κατάργηση της προστασίας της Ουδετερότητας του Διαδικτύου χωρίς καμία αντικατάσταση, αποτελεί επικείμενη απειλή για το διαδίκτυο για το οποίο εργαστήκαμε τόσο σκληρά για να δημιουργήσουμε Αυτό θα πρέπει να σταματήσει» δηλώνουν οι φωστήρες της τεχνολογίας σε μια ανοικτή επιστολή προς τους νομοθέτες που επιβλέπουν τις εργασίες της FCC.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η προτεινόμενη εντολή της FCC βασίζεται σε μια λανθασμένη και αντικανονική κατανόηση της τεχνολογίας του Διαδικτύου» ανέφεραν οι πρωτοπόροι του διαδικτύου, προσθέτοντας πως τα ελαττώματα του σχεδίου περιγράφηκαν λεπτομερώς σε μία έκθεσή 43 σελίδων, την οποία συνέταξαν 200 κορυφαίοι τεχνολόγοι και κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Παρόλα αυτά, το αυτί της FCC δεν ίδρωσε, με την επιστολή να σημειώνει πως δεν διόρθωσε τις «παρανοήσεις» της.

Αντιδράσεις και στην Ευρώπη

«Ως πρόεδρος του ρυθμιστικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας και του σώματος των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (BEREC), πιστεύω πως είναι καθήκον μου να μοιραστώ κάποια στοιχεία από την Ευρώπη» αναφέρει σε γραπτό του μήνυμα ο Γάλλος επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής, Σεμπαστιάν Σοριάνο, στο αμερικανικό Slate.

Ο Σοριάνο τονίζει πως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν τον κανονισμό για το ανοικτό διαδίκτυο. «Το κείμενο αυτό απαγορεύει βασικά τη διακριτική διαχείριση της κίνησης στο διαδίκτυο, θέτει απαιτήσεις διαφάνειας και θέτει εμπορικές πρακτικές από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου σε ένα πλαίσιο» υπογραμμίζει ο Σοριάνο.

Παράλληλα, εξηγεί πως οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σχεδιάσει εργαλεία εποπτείας, παρακολουθούν αγορές και απαγορεύουν αρκετές πρακτικές διαχείρισης της διαδικτυακής κίνησης, επιτρέποντας ωστόσο στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να θέσουν σε εφαρμογή «ορισμένες προσφορές μηδενικής αξιολόγησης και διάφορες καινοτομίες».

Τέλος, αφού απαντά σημείο προς σημείο στο προωθούμενο σχέδιο, ο Σοριάνο τονίζει πως ο BEREC συνεργάζεται με πολλούς ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την προστασία της Ουδετερότητας, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει «να διατηρούμε τις πόρτες ανοικτές για την επόμενη γενιά καινοτόμων».

 

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις