Με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο. Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε η κυβέρνηση ελπίζοντας σε συναίνεση. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί σε δύο συνεδριάσεις, στις 19 και 20 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί. Στις 26 Ιουλίου στην Ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls και τη διαπραγμάτευση, από κοινού με τις επίκαιρες επερωτήσεις που κατέθεσε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «Plan X»
Με τη νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στην συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%, διασπάται, ενώ παράλληλα, αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη (ξεκινά από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν).
Για τα υπόλοιπα άρθρα ισχύει η έναρξη ισχύος από τις επόμενες εκλογές, αν λάβουν 200 ψήφους βουλευτών το καθένα.
Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης είχε προαναγγείλει νομοτεχνικές βελτιώσεις επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτές δεν θα αφορούν τον πυρήνα των προωθούμενων διατάξεων αλλά θα διευκρινίζουν τις προϋποθέσεις για την άμεση έναρξή τους.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτηση του εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί σε δύο συνεδριάσεις, στις 19 και 20 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.
Υπενθυμίζεται, ότι
το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, δεν έφερε καμία αλλαγή σε σχέση με αυτό που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Περιλαμβάνει ψήφο από τα 17 έτη, όριο εισόδου στην Βουλή το 3% και πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η νομοτεχνική βελτίωση με την οποία το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%, χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άρθρα εκ των οποίων το ένα αφορά την κατάργηση του μπόνους και με το άλλο διατηρείται το όριο του 3%, συνιστά κίνηση καλής θέλησης προς το ΚΚΕ να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και να καταψηφίσει την διατήρηση του ορίου του 3% για το οποίο έχει εκφράσει τη διαφωνία του.
«Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος ενισχύεται ο πλουραλισμός και η ισότιμη αντιπροσώπευση του λαού στο κοινοβούλιο» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ , Γιάννης Γκιόλας, κατά τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Συνεχίζοντας ο κ. Γκιόλας τόνισε ότι, «η απλή αναλογική προάγει την σύνθεση και κατατείνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας που ενισχύουν την κυβερνητική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή».
«Δεν αποσκοπούμε σε μικροκομματικά οφέλη, δεν νομοθετούμε ευκαιριακά», τόνισε και άσκησε κριτική στα προηγούμενα εκλογικά συστήματα λέγοντας ότι, τα συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής τα οποία εφαρμόζονται τα τελευταία 25 χρόνια, χειραγωγούν τη λαϊκή ψήφο, και εξυπηρέτησαν ευκαιριακές κομματικές σκοπιμότητες.
Συγκεκριμμένα για το μπόνους των 50 εδρών ανέφερε ότι φαλκιδεύει τη λαϊκή εντολή και προωθεί τη σταθερή επιδίωξη του πρώτου κόμματος να διατηρηθεί στην εξουσία.
Αναφερόμενος στην παροχή δικαιώματος ψήφου στους νέους από 17 ετών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι επιδιώκει να καταστήσει τους νέους υπεύθυνους πολίτες συμμέτοχους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους.
Για το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ανέφερε ότι εκείνοι που ασκούν κριτική δεν λαμβάνουν υπόψη εθνικά ευαίσθητα θέματα και «τον κίνδυνο να δημιουργηθούν αλυτρωτικές και αποσχιστικές τάσεις».
«Ψηφίζετε την ακυβερνησία και επιδιώκετε να μην υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης και υποστήριξε ότι, με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, είναι δυνατή μόνο η συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ή τεσσάρων μικρότερων.
Συνεχίζοντας απέδωσε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην διαπίστωση του κυβερνώντος κόμματος «ότι χάνει την ηγεμονία του και την αγωνία για το ρόλο του μετά τις επόμενες εκλογές».
Για την ψήφο των νέων από 17 ετών ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι με την διατύπωση του σχεδίου νόμου που προβλέπει τη συμπλήρωση του 17ου έτους από την πρώτη του έτους που γίνονται οι εκλογές δίνει το δικαίωμα ψήφου σε δεκαεξάρηδες και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί γιατί συνδέει την ηλικία στην οποία παραχωρείται το δικαίωμα ψήφου με τα γενικότερα όρια του νόμου για την ενηλικότητα.
«Γιατί δεν φέρνετε την κατάτμηση των περιφερειών και την ψήφο των ομογενών που θα μπορούσε να υπάρξει ευρεία συμφωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης και εκτίμησε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
«Στις εκλογές αυτές η Ν.Δ θα έχει την πλειοψηφία θα καταργήσει αυτό το νόμο και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ» κατέληξε.
Καταψηφίζει το σχέδιο νόμου το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει σε ολόκληρη την κοινοβουλευτική διαδικασία την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, όπως επιβεβαιώθηκε σε σύσκεψη των βουλευτών του υπό την Φώφη Γεννηματά, πριν από λίγη ώρα στην Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο, ούτε κατ’ αρχήν ούτε κατ’ άρθρον, τόσο στην επιτροπή όσο και στην ολομέλεια. Η καταψήφιση αφορά και την διάταξη για το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.
Ακολουθεί το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο και η αιτιολογική έκθεσή του.