Η Μ. Θεοδωρίδου δήλωσε πως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και της μείωσης των αντισωμάτων μετά από 6 μήνες, αυξάνεται ο κίνδυνος για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν επαρκή προστασία. Τόνισε ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, την εισαγωγή στα νοσοκομεία και στους θανάτους».

Τόσο η ίδια όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραδέχθηκαν ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση γίνεται χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), η οποία δήλωσαν πως αναμένεται το επόμενο διάστημα, ενώ και άλλα κράτη έχουν προχωρήσει στον παραπάνω εμβολιασμό.

Η πρώτη κατηγορία χορήγησης τρίτης δόσης αφορά όσους δεν απάντησαν κατάλληλα στην πρώτη φάση εμβολιασμού, όπως μεταμοσχευμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι που δεν ανέπτυξαν αντισώματα.

Η τρίτη ηλικία ή άλλες καταστάσεις υγείας είναι η δεύτερη κατηγορία, καθώς η Μ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, όπως επιβεβαιώνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και σχετικές ανοσιακές μελέτες. Με το παραπάνω κριτίριο παίρνουν σειρά τα ηλικιωμένα άτομα σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Η επόμενη κατηγορία αφορά άτομα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό, όπως οι υγειονομικοί, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ να πηγαίνουν σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων για τον εμβολιασμό τους.