Στις 96.000 συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη καθώς και εφάπαξ υπερβαίνουν τις 200.000. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τα στοιχεία του σχετικού δημοσιεύματος, τονίζοντας πως ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων δεν είναι ούτε ο μισός σε σύγκριση με αυτόν του δημοσιεύματος.
SOOC
|

Αιτία της αντίδρασης του υπουργείου Εργασίας, ήταν δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ξεπερνάει τις 200.000. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας,  «η Καθημερινή συναγωνίζεται σε αντιπολιτευτικό οίστρο τη Ν.Δ, αλλά, όπως και τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι ψέμα ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης ξεπερνούν τις 200.000. Η αλήθεια είναι ότι, αυτήν τη στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες είναι περίπου 40.000 κύριες συντάξεις, 40.000 επικουρικές και 16.000 εφάπαξ».

Η ανακοίνωση συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «από το 2015, η κυβέρνηση έχει καταβάλει πάνω από 850.000 συνταξιοδοτικές παροχές συνολικού ποσού 5,5 δισ. ευρώ. Το ζήτημα της πλήρους εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων ποτέ δεν ήταν θέμα διαθεσιμότητας χρημάτων, τα χρήματα για την έκδοση των συντάξεων είναι εξασφαλισμένα από την κυβέρνηση».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, της ενοποίησης των ταμείων και της ανάταξης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση  έχει μειώσει δραστικά τις εκκρεμότητες, και αυτή τη προσπάθεια θα συνεχίσει  με τα μέτρα προστασίας και στήριξης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας καταλήγει αναφέροντας ότι «η αναπαραγωγή των ψεμάτων της Ν.Δ από τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια».

Σημειώνεται πως, το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι μόνο στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν 97.337 αιτήσεις, ενώ στο ΕΤΕΑΕΠ ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ανέρχεται σε τουλάχιστον 96.402. Στον τομέα των εφάπαξ από την άλλη, σε αναμονή βρίσκονται σχεδόν 25.000 αιτήσεις. Την ίδια στιγμή το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι υπόλοιποι δημόσιοι φορείς χρωστούν περισσότερα από 2 δισ. σε φορολογούμενους και προμηθευτές. Παράλληλα, το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε πως, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει ακόμα παραδοθεί το αναγκαίο λογισμικό από τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν στην διεκπεραίωση χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις