«Τα πράγματα έχουν γενικώς βελτιωθεί. Το ενδιαφέρον ανακάμπτει και είναι ευρύτερο», είπε κ. Εμίρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
 
«Επισκεπτόμασταν και παλιότερα τέτοιους επενδυτές, αλλά βλέπουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση τώρα», είπε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, που διαχειρίζεται ένα από τα παγκοσμίως μεγαλύτερα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων ύψους 22,3 δισ. ευρώ έως το 2020.
 
 

Έξι μνηστήρες για τον ΟΛΠ
 

Ενδεικτικό της θετικής αλλαγής του κλίματος για την Ελλάδα είναι ο ΟΛΠ, τόνισε ο κ. Εμίρης. 
 
Έξι επενδυτικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής Cosco και του μεγαλύτερου διαχειριστή λιμανιών των ΗΠΑ, της Ports America, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το λιμάνι την περασμένη εβδομάδα, επισήμανε και πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλές εταιρίες μεγάλου διαμετρήματος από ολόκληρη την υφήλιο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για ελληνική εταιρεία. 
 
Άλλοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως λειτουργοί λιμένων και το καναδικό δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο PSP ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να αυξήσουν το ποσοστό τους σε διάφορες εταιρίες του Δημοσίου, όπως ο ΟΛΘ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), είπε ο Γ. Εμίρης.
 
 

Χρηματιστήριο και τιτλοποίηση


To ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει πια και το ενδεχόμενο να αποκρατικοποιήσει εταιρείες μέσω του Χρηματιστηρίου. 
 
«Μέχρι πρόσφατα, το Χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να είναι για μας επιλογή. Τώρα, πια, νομίζω ότι είναι καλή επιλογή», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα αφορά μόνο ειδικές περιπτώσεις.
 
Νέο τρόπο αποκρατικοποιήσεων θα επιχειρήσει το ΤΑΙΠΕΔ από τον Νοέμβριο και με την πρώτη τιτλοποίηση ακινήτων, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται μεταξύ 350 και 500 εκατ. ευρώ.
 

Έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

 
Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αποτελούν βασικό όρο του μνημονίου της χώρας με την Ε.Ε και το ΔΝΤ.  
 
Από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010 μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων ύψους 4,9 δισ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου για 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2013.