Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια της Συνόδου η Συμμαχία θα «συνεχίσει να προσαρμόζεται στον 21ο αιώνα». Μεταξύ άλλων επισήμανε επίσης πως το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει όσο ποτέ, μετά την ουκρανική κρίση, τη στρατιωτική του παρουσία στα ανατολική πλευρά για να αντικρούσει μια «πολύ επιθετική» Ρωσία.
 
«Σε απάντηση των εξελισσόμενων απειλών, το ΝΑΤΟ έχει θέσει σε εφαρμογή τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας μας σε μια γενιά. Τα πολυεθνικά μας τάγματα στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας είναι στο εξής πλήρως επιχειρησιακά και ενισχύουμε την παρουσία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ενισχύουμε επίσης τις προσπάθειές μας κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των υβριδικών απειλών» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.
 
Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουλίου θα διεξαχθεί στο νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην περιφέρεια της βελγικής πρωτεύουσας.
 
Στην τελευταία Σύνοδο ο Τραμπ είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια, αρνούμενος να υποστηρίξει ρητά το άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ που προβλέπει τη δέσμευση των κρατών μελών του οργανισμού να θεωρήσουν οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του, και παράλληλα ζητώντας επιτακτικά από τις χώρες της Συμμαχίας να αυξήσουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους. 'Εκτοτε οι δηλώσεις του έχουν πιο κατευναστικό τόνο.