Σε θετική τροχιά βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο των συζητήσεων στο Euroworking Group την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο των εργασιών του Euroworking Group.
 

Στο επίκεντρο τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης

 
Σχετικά με τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης (Ελληνικό και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση κρίνεται σε γενικές γραμμές θετική.  Ειδικότερα, για το Ελληνικό, σημείωναν ότι υπάρχει ικανοποίηση, μετά το «πράσινο φως» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την επένδυση στο Ελληνικό. Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι ικανοποιητική και έχει επιτευχθεί σχετικά καλή πρόοδος.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο παραπάνω εκκρεμότητες συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου.


Ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο παρά το καλό κλίμα 

 
Την ίδια ώρα, ως επιτυχημένο περιγράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο τον κύκλο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και του κυβερνητικού επιτελείου για την τέταρτη αξιολόγηση, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το εγγύς μέλλον, χωρίς να σταματούν οι συζητήσεις που θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα.
 
«Έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος των προγραμμάτων του ΕΜΣ και του ΔΝΤ. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες για να προχωρήσουν περισσότερο και να ολοκληρωθούν. Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου εκπρόσωπος των δανειστών, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται.
 
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, κατά τις επαφές τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια θα συζητούνται δι΄ αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης. Σημειώνεται πως η επιστροφή τους αναμένεται μετά το Πάσχα.
 
Εάν φανούν πολιτικές δυσκολίες, συμπλήρωσε ο ίδιος παράγοντας, θα φανούν τότε. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δ' αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία (ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, χρέος και είδος εποπτείας μετά το μνημόνιο) στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Λίγο νωρίτερα, τον προσεχή Μάιο, αναμένεται να διαφανεί και η στάση του ΔΝΤ για την πρόωρη μείωση του αφορολόγητου ένα έτος νωρίτερα, καθώς θα αναμένει τα στοιχεία του α' τριμήνου για το ΑΕΠ, που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο.
 
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο, ενώ αποκάλυψε και το χάσμα που δημιουργούν «τεχνικές δυσκολίες» που περιλαμβάνει η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η στελέχωση και λειτουργία του ΣΔΟΕ των εισαγγελέων και άλλα ζητήματα.