Η εν λόγω απόφαση του Βελγίου έχει προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών να είναι αρκετά έντονες. Δεδομένης μάλιστα της άρσης από 1 Ιουλίου, του απαγορευτικού που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές για τους ταξιδιώτες από το Βέλγιο και σε συνάρτηση με τον αποτρεπτικό χαρακτήρα που φέρει η πορτοκαλί σήμανση για τις μεταφορές στην χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Βελγικές αρχές.
Αναμένονται εξελίξεις εκ νέου, καθώς σύμφωνα με τον Βέλγο επικεφαλής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού η λίστα πρόκειται να ανανεωθεί εντός των επόμενων 2 ημερών, χρησιμοποιώντας ως βάση νέα δεδομένα για την εξέλιξη του ιού σε κάθε χώρα.
«Μην κοιτάτε την τρίχρωμη σήμανση στην επιλογή “διακοπές” του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει ακόμη πληροφορίες που έχουν σχέση με την παλιά σήμανση των χρωμάτων, η οποία έχει αλλάξει εντελώς», σημείωσε χθες βράδυ ο αρμόδιος επικεφαλής Υβ Βαν Λατέμ, ο οποίος μάλιστα προέτρεψε «για τις επόμενες 24 με 36 ώρες οι πολίτες να μη συμβουλεύονται τη συγκεκριμένη λίστα ή οποία θα ανανεωθεί».
Το παρόν δεδομένο βέβαια δεν θα επιφέρει απαραίτητα βελτίωση της θέσης της Ελλάδας, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας χειροτερεύουν, με μόλις χθες να καταγράφηκαν 33 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Αξιοσημείωτο από την άλλη είναι ότι εκτός από την Ελλάδα η πορτοκαλί σήμανση συνοδεύει επίσης την Κύπρο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία,
Στον αντίποδα πράσινες χώρες θεωρούνται η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Κροατία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Σλοβενία, με την μεταφορά προς αυτές να ενδείκνυται ως ασφαλείς.