Η ώρα των αποφάσεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία έφτασε, με σειρά εκθέσεων του Ταμείου για την ελληνική οικονομία να αναμένεται να δώσουν πιο καθαρό το στίγμα των Αμερικανών για τις προθέσεις τους αναφορικά με την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.gr, τις επόμενες ημέρες αναμένονται από το ΔΝΤ ανακοινώσεις κρίσιμης σημασίας για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WorlEconomic Outlook), στην οποία αναμένεται να αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας έως και το 2019.
 
Την Τετάρτη, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδα, με την έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο», αναμένεται δώσουν μια γεύση σε Ελλάδα και Ευρώπη για το κατά πόσο μνημονιακοί στόχοι και προβλέψεις του ΔΝΤ προσεγγίζουν αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις απαιτήσεις για πρόωρη ενεργοποίηση του κόφτη στο αφορολόγητο από το 2019 να κρίνονται εν πολλοίς από τα παραπάνω στοιχεία. Σημειώνεται πως κατά τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, οι εκτιμήσεις αυτές αναμένονται περισσότερο απαισιόδοξες.
 
Την ίδια ημέρα επίσης, θα ανακοινωθεί και η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), που πρόκειται να αποτυπώσει τις προοπτικές του ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την ώρα που τα stress tests των ελληνικών τραπεζών συντείνουν στο αγωνιώδες κλίμα.
 
Την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, κατά την οποία πρόκειται να αναφερθεί ειδικά στην Ελλάδα, τόσο για την εφαρμογή του μνημονίου, όσο και για το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, που συνδέεται και με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Μία ημέρα αργότερα, το λόγο θα πάρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, εξίσου κρίσιμο για τα ελληνικά ζητήματα.
 
Τέλος, το Σάββατο πιθανότατα θα είναι η ημέρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται.
 

Στις ΗΠΑ για ΔΝΤ και επενδυτές ο Τσακαλώτος

 
Στη Βοστόνη των ΗΠΑ θα βρεθεί από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την ατζέντα του να περιλαμβάνει σειρά επαφών με επίδοξους επενδυτές και επενδυτικούς οίκους. Ακολούθως, αναμένεται να βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα λάβει χώρα η πολυαναμενόμενη εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί την Τρίτη στη Βοστόνη όπου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών έως την Πέμπτη 19 του μηνός,
 
Στη συνέχεια, ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον (19- 21/4) για να παρευρεθεί στις εργασίες της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.