«Η ΑΜ ο βασιλεύς Αμπντάλα Β' θα ξεκινήσει μια επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ τη Δευτέρα κατά την οποία θα συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση και το Κογκρέσο», είπε η πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Twitter. Δεν ανέφερε εάν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο βασιλιάς μόλις ολοκλήρωσε μια επίσκεψη στη Ρωσία όπου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε την Ιορδανία για την στήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία. Η Ιορδανία συμμετέχει στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του βασιλιά της Ιορδανίας λαμβάνει χώρα ενώ ο Τραμπ προετοιμάζεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα το οποίο θα περιλαμβάνει μια προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε όλους τους πρόσφυγες καθώς και την αναστολή χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων για υπηκόους του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.
 
Η Ιορδανία έχει δεχτεί μεγάλο μέρος του προσφυγικού κύματος από το ξεκίνημα του συριακού εμφύλιου πολέμου. Η πλειοψηφία εκείνων που παραπέμπονται από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών στις ΗΠΑ προέρχονται από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Τουρκία.

Ο Αμπντάλα, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως θεματοφύλακας των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην Ιερουσαλήμ, παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των ισραηλινών και των παλαιστινίων. Από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, η Ιορδανία έχει απορροφήσει πολλαπλά κύματα παλαιστινίων προσφύγων, καθώς και όσους εγκατέλειψαν τον εμφύλιο του Λιβάνου (1975-90) και τον πόλεμο στο Ιράκ.
 
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να μεταφέρει την έδρα της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια δήλωση που έφερε την κατακραυγή των Παλαιστινίων και άλλων που δήλωσαν ότι θα καταστρέψει κάθε προοπτική ειρήνευσης.