Όπως μεταδίδει το Αljazeera, περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκοι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ο Ερντογάν διεκδικεί νέα θητεία με ενισχυμένες εξουσίες. Αντίπαλο δέος ο Μουχαρέμ  Ιντζέ, υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), που το Σάββατο μάζεψε εκατοντάδες  χιλιάδες πολίτες σε προεκλογική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος έχει δεσμευτεί να ξαναρχίσει τη  διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός του Ερντογάν και του Ιντζέ, ακόμα τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία στις εκλογές, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του νέου κόμματος της εθνικιστικής δεξιά Iyi («Καλό») Μεράλ Ακσενέρ και ο φυλακισμένος Κούρδος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ο οποίος αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο.

Ο ρόλος του HDP

Για να μπορέσει να μπει στη Βουλή, το HDP του Ντεμιρτάς  θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 10% των ψήφων, σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα της Τουρκίας που ευνοεί τις συμμαχίες κομμάτων. Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι ψηφοφόροι είναι περίπου το 15 έως 18% του συνολικού εκλογικού σώματος και όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το κυβερνών AKP προσπαθούν να τους προσεταιριστούν. Σε περίπτωση που λάβει περισσότερο από 10%, τότε κινδυνεύει η αυτοδυναμία της συμμαχίας του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ) με τους Εθνικιστές του Μπαχτσελί. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντεμιρτάς βρίσκεται φυλακισμένος από το καθεστώς Ερντογάν και διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα μέσα από τη φυλακή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το καλύτερο σενάριο για τον Ερντογάν είναι να λάβει και την πλειοψηφία των 300 εδρών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Για να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο που είναι το καλύτερο για το ΑΚΡ, θα πρέπει και να κερδίσει τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν αλλά και να πάρει τέτοια ποσοστά το ΑΚΡ στη βουλή ώστε να μπορεί να έχει και την πλειοψηφία των εδρών. Αν το ΑΚΡ πάρει ένα ποσοστό μεταξύ 44-46% που προβλέπουν οι πιο αισιόδοξες για εκείνον δημοσκοπήσεις θα πρέπει να μείνει εκτός βουλής το HDP, μη ξεπερνώντας το εκλογικό όριο του 10% για να καταφέρει να πάρει τις 300 έδρες που χρειάζεται για την πλειοψηφία στη βουλή. Σε περίπτωση που το HDP μπει στη βουλή θα πρέπει το άθροισμα των ποσοστών του ΑΚΡ με το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ να ξεπερνά το 50% για να καταφέρουν μαζί να πάρουν τις 300 έδρες και να συνεχίσει η συμμαχία τους και μετά τις εκλογές.

Το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου

Σε περίπτωση που ο Ερντογάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερου του 50% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενδέχεται να βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση στον δεύτερο γύρο. Παρά το ότι ο Ερντογάν αναμένεται να έχει σημαντική διαφορά από τους Ρεπουμπλικάνους, σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο αναμένεται να βρεθεί μπροστά σε συνασπισμό κομμάτων που θα στηρίξουν τον Ιντζέ. Το Πρακτορείο Anadolu επισημαίνει πως ο Ντεμιρτάς είναι θετικός στο ενδεχόμενο να στρέψει τους ψηφοφόρους του προς τον Ιντζέ, ο οποίος τον επισκέφθηκε προ ημερών στη φυλακή.

Το CNN στέκεται στη σημασία που έχει η δυναμική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επιζητούν την καθαίρεση του Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο από το 2003. Το ρεπορτάζ «μεταφράζει» ως αδυναμία την απόφαση Ερντογάν να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και επισημαίνει πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν αποκτήσει σημαντικό έρεισμα.

Στον κατήφορο της λίρας ποντάρει ο Ιντζέ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ιντζέ, ποντάρει στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την έντονη κριτική των αγορών κατά του Ερντογάν. Από την αρχή του 2018, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 20% της αξίας του και ο πληθωρισμός αγγίζει το 12%. Ο Ιντζέ «πάτησε» πάνω στις εξελίξεις και κατά την προεκλογική του εκστρατεία τόνισε πως ο Ερντογάν γυρίζει δεκαετίες πίσω την Τουρκία, καθώς βλέπει την οικονομία να καταρρέει και ταυτόχρονα απομακρύνεται από την Ευρώπη.

Ο πληθωρισμός αναμένεται  να φτάσει στο 14% τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να δεχτεί ισχυρό πλήγμα η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Μετά τις αρνητικές αξιολογήσεις των χρηματοπιστωτικών οίκων, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα ιδρύσει τον δικό του οίκο αξιολόγησης και θα «απολύσει» τη Moody’s.

Το Πογκρόμ της κυβέρνησης  Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επιδοθεί τα δύο  τελευταία χρόνια στο κυνήγι όσων θεωρεί υπαίτιους για την απόπειρα πραξικοπήματος. Συγκεκριμένα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, το καθεστώς Ερντογάν επιδόθηκε σε πρωτοφανές πογκρόμ, κατά πολιτών που αντιτίθενται στις πολιτικές του. Από το καλοκαίρι του 2016 έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 50.000  πολίτες, ενώ περισσότεροι από 140.000 απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα σε όλη τη χώρα. 

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως αν εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος η πρώτη του πράξη θα είναι να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ωστόσο, άφησε «παράθυρο» για τον τρόπο που θα γίνει η μετάβαση.

«Αν συνεχίσω αυτή την αποστολή και μετά τις 24 Ιουνίου, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι, Θεού θέλοντος, να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι την καταργούμε πλήρως ώστε να μην επανέλθει. Θα πάρουμε όσο αυστηρά μέτρα χρειαστεί ξανά σε περίπτωση τρομοκρατίας».

«Είμαι εξόριστος και ψήφισα για να ξεφορτωθούμε τον ισλαμοφασισμό»

                            
Το ΤΡΡ μίλησε με Τούρκο Ακαδημαϊκό, που βρίσκεται στην Αγγλία και δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του, λόγω των διώξεων που εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση κατά των υπόπτων για συνεργασία με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που χαρακτηρίζεται «ενορχηστρωτής» της απόπειρας πραξικοπήματος από την Άγκυρα. Ο ίδιος τονίζει πως σε ηλικία 36 ετών ψήφισε για πρώτη φορά στη ζωή του για να φύγουν από τη χώρα τα σύννεφα της ισλαμοφασιστικής φαντασίωσης.

«Ονομάζομαι E.D. και ήμουν ακαδημαϊκός στην Τουρκία. Εκδιώχθηκα με την εκκαθάριση των ακαδημαϊκών που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος και τώρα πια είμαι αναγκασμένος να ζω στην Αγγλία. Δεν μπορώ να πάω πίσω στην Τουρκία γιατί η χώρα είναι ακόμα κηρυγμένη σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης -το ίδιο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που χρησιμοποίησαν για να μας συλλάβουν ή να μας εκδιώξουν.

Ακόμα και να μπορούσα να επιστρέψω στην Τουρκία, ως ιδεολογικός αντίπαλος του Ερντογάν δεν έχω καμία ελπίδα να αντικρούσω πολιτικά τον ίδιο και τις πολιτικές του κόμματός του -εκτός κι αν ρισκάρω να περάσω δύο-τρία χρόνια από τη ζωή μου στη φυλακή, χωρίς, βέβαια, καμία ελπίδα για δίκαιη δίκη.  Όσο για τις σημερινές εκλογές, ψήφισα ήδη από την Αγγλία. Ψήφισα για πρώτη φορά στη ζωή μου και είμαι 36 χρονών. Ψήφισα για να βοηθήσω τους ανθρώπους μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου να ξεφορτωθούν επιτέλους αυτή την ισλαμοφασιστική φαντασίωση».

Απαγορεύσεις για μια «ευρυθμία»

Σύμφωνα με την Cumhuriyet, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με «υγιές και εύρυθμο τρόπο», έχουν επιβληθεί ορισμένες απαγορεύσεις την Κυριακή:
 
  • Από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, απαγορεύεται να πωλούνται αλκοολούχα ποτά και να καταναλώνεται αλκοόλ δημόσια.
  • Κανένας πέρα από τους αξιωματικούς ασφαλείας δεν μπορεί να φέρει όπλα.
  • Οι δημόσιοι χώροι ψυχαγωγίας, όπως τα καφέ και τα ίντερνετ καφέ, θα κλείσουν. Τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν μόνο γεύματα και να μην αναπαράγουν showbiz. Οι γάμοι μπορούν να ξεκινήσουν μετά τις 18:00.
  • Tα ΜΜΕ δεν μπορούν να δημοσιεύουν κείμενα, προβλέψεις και σχόλια για τις εκλογές μέχρι τις 18:00.