Η συνεδρίαση του EWG της Πέμπτης επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα μετά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης και την αποδοχή των μέτρων που ζητήθηκαν, χωρίς υπερβολές και πανηγυρισμούς. Στην κοινή δήλωση των θεσμών, αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά πως μετά τη θεσμοθέτηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αυτές θα γίνουν στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.
 
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσαν πως η εφαρμογή των όποιων μέτρων συμφωνηθούν για το χρέος θα υλοποιηθούν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Συνεπώς, μπορεί το επόμενο διάστημα να συζητηθούν γενικόλογα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όμως η οποιαδήποτε ποσοτικοποίηση, συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων θα γίνει το 2018.
 
Την ίδια ώρα, την παραφιλολογία φρόντιζε να διαλύσει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, καθώς διέψευσε τις πληροφορίες της γερμανικής Handesblatt που υποστήριζε πως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εξετάζουν «πακέτο» ελάφρυνσης του χρέους και αναμένεται να στείλουν την πρότασή τους προς εξέταση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
 
Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχει ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και η κατάσταση θα συνεχίσει ως έχει και με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί το 2016. Συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα υπάρξει υπό προϋποθέσεις μόνο αν τηρηθεί πιστά και ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο.
 
«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί το κατά πόσο μέτρα για το ελληνικό χρέος είναι αναγκαία», αναφέρει το Βερολίνο.
 

Άλλα σχέδια Σόιμπλε

 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την Τετάρτη πως το πρόβλημα των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους είναι η «ασυνέπειά» τους καθώς δεν εφαρμόζουν με την ταχύτητα που πρέπει τις μεταρρυθμίσεις που τους επιβάλλονται, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά στην Ελλάδα.
 
«Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πίεση στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και στηρίζονται οικονομικά από την Ευρώπη. Είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση είναι αναγκασμένες να εφαρμόζουν δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε από τη Νότια Αφρική σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung (SZ) στις 24 Απριλίου, ο Σόιμπλε επεξεργάζεται σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας για κάποιες χώρες της Ευρωζώνης και σε αυτό αποσκοπεί η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
 
Το δημοσίευμα με τίτλο «Ασφάλεια με ρήτρα χρεοκοπίας» αποκαλύπτει ότι η μετατροπή του ESΜ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο συνδέεται με μία πρόβλεψη συντεταγμένης χρεοκοπίας των χωρών της Ευρωζώνης που θα χρειάζονται στο μέλλον οικονομική βοήθεια. Ο Σόιμπλε στοχεύει σε μια τέτοια λύση, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τις υπάρχουσες συνθήκες και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
 

Θέσεις μάχης της κυβέρνησης για τη συμφωνία

 
Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση ανεβάζουν στροφές με στόχο να υποστηρίξουν τη συμφωνία, αλλά και να διασφαλίσουν την υπεράσπισή της εντός κοινοβουλίου, καθώς σύντομα τα μέτρα θα πάνε προς ψήφιση. Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα πρέπει να έχουν περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
 
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στο Υπουργικό Συμβούλιο πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο λαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος και πως γι' αυτό η κυβέρνηση δεν άκουσε ποτέ τις φωνές που καλούσαν να υπογράψει ό,τι συμφωνία της φέρνουν οι θεσμοί και πως γι' αυτό διαπραγματεύτηκε σκληρά, με κάποια σημεία υποχωρήσεις και με άλλα τόσο όμως που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες».
 
Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για «δύσκολη πολιτική επιλογή» που δίνει «εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων». Εξιτήριο, είπε, διότι «η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες», με «πρώτη και βασική αυτή του χρέους».
 
«Ισχύει» σημείωσε «στο ακέραιο, ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα» και τόνισε πως «μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».