Στο 2,3% έφτασε η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ για το α' τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στον αυξημένο ρυθμό των εξαγωγών με την ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις και η κατανάλωση παρουσιάζουν αρνητικά ποσοστά, σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2017.
 
«Ήταν ο ισχυρότερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και μία δεκαετία, με τις καθαρές εξαγωγές να είναι ο βασικός παράγοντας που την καθοδήγησε, αντισταθμίζοντας τo αρνητικό αποτέλεσμα βάσης των επενδύσεων», δήλωσε ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση στο πρώτο τρίμηνο δίνει αξιοπιστία στις επίσημες προβλέψεις για έναν ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2% για όλο το 2018».
 
Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση της τάξεως 0,8% σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2017, με τους τομείς της καταναλωτικής δαπάνης και των εξαγωγών, να σημειώνουν άνοδο, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν. 
 
Ειδικότερα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών σημείωσε άνοδο 0,3%, με την ταυτόχρονη μείωση των δαπανών της Κυβέρνησης με ποσοστό 1,7%. Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, δηλαδή τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εκείνες μειώθηκαν κατά 28,1%.
 
Επιπλέον, αύξηση 1,4% παρουσίασαν συνολικά οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Παρά τη μείωση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 1,9%, τα αγαθά παρουσίασαν αύξηση κατά 5,1%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,7%, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να σημειώνει περίσσευμα. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,3%. 
 
Σχετικά με τη σύγκριση του α' τριμήνου 2018 με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, η ΕΛΣΤΑΤ σημείωσε ότι η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,3%, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να μειώνεται 0,4% και εκείνη της Κυβέρνησης να αυξάνεται κατά 0,3%. Στις ιδιωτικές επενδύσεις, σημειώθηκε μείωση κατά 10,4% ενώ αύξηση 7,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, με την ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών κατά 2,8%.
 
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας ενισχύεται μετά από μία μακρά ύφεση, κατά την οποία το εθνικό προϊόν συρρικνώθηκε 25%, τονώνοντας τις ελπίδες επιτυχούς εξόδου της από μία περίοδο μνημονίων τον Αύγουστο, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμά της», αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 1,9% για το 2018, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2%.