Σύμφωνα με το capital.gr, τα γερμανικά think tanks προβλέπουν στην εξαμηνιαία έκθεση την οποία δημοσίευσαν σήμερα -κατά παραγγελία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας- ανάπτυξη μόλις 0,7% το 2017, ενώ το ελληνικό ΥΠΟΙΚ προβλέπει ανάπτυξη 2,7%.
Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη των Γερμανών οικονομολόγων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017, τότε θα εκτροχιαστούν τελείως οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2017.
Τα γερμανόφωνα οικονομικά think tanks τα οποία υπογράφουν την εν λόγω οικονομική έκθεση είναι τα ακόλουθα:
– Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW), Berlin [
– Ouml;sterreichisches Institut für Wirtschaftsforschung (WIFO), Wien
– ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München
– KOF Konjunkturforschungsstelle der ETH Zürich
– Institut für Weltwirtschaft an der Universität Kiel
– Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle
– Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung
Ανάπτυξη 2,7% «βλέπουν» στην ελληνική κυβέρνηση
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, που επικαλείται το Reuters, προβλέπεται ανάπτυξη 2,7% για το 2017 μετά από επτά χρόνια ύφεσης, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση του τουρισμού.
Βάσει του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, ύψους έως 86 δισ. ευρώ, η Αθήνα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 1,75% το 2017.
Για το δημόσιο χρέος, προβλέπεται μείωση στο 175,8% του ΑΕΠ το 2017, έναντι 180% του ΑΕΠ φέτος.
Το προσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή, την προσεχή Δευτέρα.