Νέα έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ, καταδεικνύει τις βαριές επιπτώσεις που είχε η πανδημία στις χώρες-μέλη του οργανισμού για το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η μείωση του ΑΕΠ των χωρών αυτών, ανήλθε σε ποσοστό 9,8%. Η συγκεκριμένη μείωση, αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχουν γνωρίσει ποτέ οι χώρες που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση χτυπούσε τη παγκόσμια οικονομία, η αντίστοιχη μείωση ήταν 2,3%.

Επιπροσθέτως, από τις ισχυρότερες οικονομίες (G7), η Βρετανία ήταν αυτή που χτυπήθηκε περισσότερο από όλες, με μια μείωση του ΑΕΠ της που έφτασε τα 20,4%. Στη Γαλλία, όπου τα μέτρα αποτροπής της μετάδοσης του κορονοϊού ήταν από τα πιο αυστηρά, η μείωση ανήλθε σε 13,8%, μετά από επίσης πτώση του ΑΕΠ το τρίμηνο που είχε προηγηθεί, που ανερχόταν σε 5,9%.

Επίσης σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ, σημαντική ήταν και η μείωση στην Ιταλία (12,4%), στον Καναδά (12,0%) αλλά και τη Γερμανία (9,7%). Οι αντίστοιχες μειώσεις στο ΑΕΠ των χωρών αυτών το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ήταν 5,4%, 2,1% και 2,0% αντίστοιχα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, όπου πολλές πολιτείες έλαβαν μέτρα καραντίνας, στα τέλη Μαρτίου, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε ελαφρώς λιγότερο από τις ευρωπαϊκές χώρες που αναφέρθηκαν και η μείωση διαμορφώθηκε στο 9,5%, σε σύγκριση με 1,3% που παρουσιάστηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία για την Ιαπωνία, όπου τα μέτρα περιορισμού ήταν λιγότερο αυστηρά, δείχνουν μείωση στο ΑΕΠ κατά 7,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
Στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΑΕΠ των χωρών μειώθηκε κατά 12,1% και 11,7% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις μειώσεις 3,6% και 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 10,9%, μετά από την πτώση του κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο. Από τις χώρες της G7, τη μεγαλύτερη πτώση (21,7%) κατέγραψε η Βρετανία.

1 by Βασίλης Βήττας on Scribd