Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr η δικογραφία έχει διαβιβαστεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να λάβει έγκριση αρχειοθέτησης.

Οι καταγγελίες Γιαννάκου είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με αυτές, από τις 647 κλινικές ΜΕΘ που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα για ασθενείς με κορονοϊό, οι 47 κρατούνταν κενές με σκοπό να διατεθούν, εφόσον χρειαστεί, σε επιφανείς ασθενείς.

Την ίδια ώρα που σύμφωνα με τον κύριο Γιαννάκο, 114 ασθενείς φέρονταν να είχαν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ. Η καταγγελία Γιαννάκου προκάλεσε σάλο. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε ως fake news τις καταγγελίες Γιαννάκου και απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι καταγγελίες του κ. Γιαννακού με σκοπό να διακριβωθεί η βασιμότητά τους και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Την ίδια μέρα, λίγες ώρες μετά 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας σαφείς απαντήσεις με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννακού. Λίγες μέρες μετά η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα ζητήματα, που αφορούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID 19.

Σε περίπτωση που η Εισαγγελία Εφετών εγκρίνει το αίτημα αρχειοθέτησης τότε η δικογραφία θα τεθεί και τυπικά στο αρχείο.

Οι τρεις μηνυτήριες αναφορές που αρχειοθετήθηκαν

Εκτός από τη δικογραφία για τις VIP ΜΕΘ ακόμη τρεις δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί μετά από μηνυτήριες αναφορές σχετικά με την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και έδειχναν ποινικές ευθύνες αρμοδίων έχουν μπει στο αρχείο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η μία από αυτές αφορούσε σε αναφορά που είχε καταθέσει το Μάρτιο του 2021 η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ακολούθησε στη συνέχεια το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας, ενώ αυτεπάγγελτη έρευνα υπήρξε στη Θεσσαλονίκη μετά τις σοβαρές καταγγελίες του διευθυντή της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκου Καπραβέλου. Ολες οι αναφορές είχαν κοινό παρονομαστή τις τραγικές συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία και την έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας αλλά και εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πεθαίνουν αβοήθητοι εκτός ΜΕΘ. Ωστόσο και οι τρεις δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαν τεθεί στο αρχείο.