Η εξοστρακισμένη Κριστίνα κατηγορείται ότι είναι συνεργός σε σκάνδαλο κατάχρησης, στο οποίο εμπλέκεται ο σύζυγός της και άλλα 16 άτομα. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Η Κριστίνα έφτασε στο δικαστήριο στην Πάλμα την Δευτέρα, μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος κατηγορείται επίσης για ξέπλυμα χρήματος. Κανένας τους δεν έκανε δηλώσεις.

Μικρή ομάδα ατόμων βρισκόταν έξω από το δικαστήριο και διαμαρτυρόταν κατά της μοναρχίας.

Αν κριθεί ένοχη, η 50χρονη Κριστίνα αντιμετωπίζει οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Με όχημα μία ΜΚΟ

Η υπόθεση έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στη βασιλική οικογένειες της Ισπανίας. Είχε θεωρηθεί ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τους οποίους οι Ισπανοί άρχισαν να βλέπουν με λιγότερο καλό μάτι το ισπανικό στέμμα.

Το αθλητικό ίδρυμα Νοος του Ουρντανγκάριν -το οποίο θεωρείτο μη κυβερνητικός οργανισμός- κατηγορείται ότι χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να λάβει πλουσιοπάροχα συμβόλαια από τοπικά κυβερνητικά συμβούλια, πριν καταθέσει τα χρήματα σε προσωπικούς λογαριασμούς μέσω φορολογικών παραδείσων.

Το Noos κατηγορείται ότι έχει λάβει περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ σε δημόσιο χρήμα, τα περισσότερα από τις Βαλεαρίδες Νήσους και το τοπικό συμβούλιο της Βαλένθια.