Η κυβέρνηση ξεκινάει τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για το ασφαλιστικό τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγγραφή του νομοσχεδίου. Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει λήξει το ζήτημα των κόκκινων δανείων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Ο σχεδιασμός του πρώτου εξαμήνου του 2016 και ο στόχος για ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους βρέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ προγραμματίστηκαν και οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεσή του, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.
 
Κεντρικός στόχος του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., σύμφωνα με την ανακοίνωση, που συνεδρίασε υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, για την επόμενη περίοδο είναι να τεθούν οι βάσεις για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα.
 
Οι επιμέρους πολιτικές που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. στα πεδία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Οικονομίας, της Υγείας και της Πρόνοιας, της Παιδείας και του Πολιτισμού, καθώς και όσες θα ακολουθήσουν, εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική για την ανταπόκριση στις πιεστικές κοινωνικές ανάγκες στις σημερινές συνθήκες, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.
 
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συμμετείχε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, η αναπληρωτής υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ρ. Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλος, ο υπουργός Υγείας Αν. Ξάνθος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης και ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς.

Στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής βρέθηκε το ασφαλιστικό. Θέματα αιχμής αποτελούν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις και η ενοποίηση των ταμείων.

 
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προτάσσει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων για τα επόμενα τρία χρόνια, η οποία θα ακολουθείται από ρήτρα ανάπτυξης.
 
Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα είναι 1% στις  κύριες συντάξεις και 0,5% (εργοδότες) + 0,5% (εργαζόμενοι) στις επικουρικές συντάξεις. Ως αντιστάθμισμα έχει επανέλθει η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.
 
Το υπουργείο Εργασίας πιστεύει ότι έτσι θα μπορέσει να αυξήσει τα εσόδα των ασφαλιστικών ταμείων 350 εκατ. ευρώ πάνω μέσα στο 2016.
 
Βασικός πυλώνας της κυβέρνησης είναι να μην προσφύγει σε νέα μέτρα οριζόντιας μείωσης στις κύριες συντάξεις 2,6 εκατ. δικαιούχων και  να περιοριστεί στη μείωση μόνο των επικουρικών συντάξεων, του εφάπαξ και των μερισμάτων των δικαιούχων του Δημοσίου.
 
Βασικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση είναι η καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, καθώς και ο ενιαίος τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σε σχέση με τις παρκάτω παραμέτρους:
  • στον μισθό του εργασιακού βίου των μισθωτών ή στο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες,
  • ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία και στο σύνολο των ετών ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου και
  • ενιαίο υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλισμένων βάσει του μισθού που λαμβάνουν ή του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία.
 
Σαρωτικές ανατροπές σε όρια ηλικίας
 
Συγκεκριμένα, για το Ασφαλιστικό, σαρωτικές ανατροπές αναμένονται σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ προβλέπεται και δραστική μείωση για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, σύμφωνα με τις τέσσερις νέες εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας που αφορούν σε ασφαλισμένους εντελώς διαφορετικών ταμείων.
 
Οι ανατροπές αφορούν μισθωτούς ΔΕΚΟ – τραπεζών, βιοτέχνες, καταστηματάρχες (ΟΑΕΕ), γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς (ΕΤΑΑ), δημοσιογράφους και εργαζόμενους στον χώρο του Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
 
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις νέες ανατροπές είναι:
  • Μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο μέχρι το 2012.
  • Άνδρες ασφαλισμένοι σε ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
  • Μητέρες με ανήλικο τέκνο ασφαλισμένες στα ταμεία Τύπου.
  • Γυναίκες – άνδρες ασφαλισμένοι πριν από το 1983 που συμπληρώνουν 35ετία μετά τις 18 Αυγούστου 2015.
  • Γυναίκες με τρία παιδιά που δεν συμπλήρωσαν 20ετία μέχρι το 2010.
  • Γυναίκες με 15ετία έως το 2012 που δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε το 60ό έτος.