Με διαβεβαιώσεις προς την πλευρά των δανειστών ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, για τη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup
FOSPHOTOS / Σπύρος Δαρδαμάνης
Βέβαια, την ώρα που εντός της κυβέρνησης εξακολουθούν να υπάρχουν δύο γραμμές για το αν πρέπει να επανεξεταστούν πτυχές των συμφωνιών με τους δανειστές.
Χθες η κυβέρνηση διέψευσε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη διαπραγμάτευση για την τρόικα αλλά και το ότι τυχόν έξοδος στις αγορές συνδέεται με την υπόθεση των 2 δόσεων.
Δεν θα υπάρξουν εντάσεις, γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr. Αυτή είναι η εκτίμηση διπλωματικών κύκλων στις Βρυξέλλες για την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με την πρώτη παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη ως υπ. Οικονομικών της Ελλάδας.
“Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν θα προειδοποιηθεί για τις συνέπειες μιας νέας καθυστέρησης στην προώθηση των “προαπαιτούμενων” του Μαΐου που πρέπει να ικανοποιηθούν, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση και έτσι η εκταμίευση των δύο υποδόσεων ενός δισ. ευρώ εκάστη…”.
Ο κ. Χαρδούβελης, γράφει το naftemporiki.gr, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό με αποκλειστικό στόχο να «διασκεδαστούν» οι ανησυχίες των δανειστών της χώρας μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, τον ανασχηματισμό που ακολούθησε, την αντικατάσταση του πρώην πλέον γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη, και φυσικά των πληροφοριών για κοινωνική στροφή.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση προσβλέπει στο “Ο.Κ.” των δανειστών στην πρόθεσή της για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του αιτήματος για απόφαση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το χρέος της χώρας εντός του φθινοπώρου και σε κάθε περίπτωση εντός του 2014.