Η ιδιαιτερότητα του σημερινού Εurogroup είναι ότι συμπίπτει με τη διπλή συνεδρίαση για το προσφυγικό που θα έχουν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες στη βελγική πρωτεύουσα, αρχικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και στη συνέχεια μεταξύ τους.
Επισήμως, η Αθήνα, οι Βρυξέλλες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και αυτό θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν. Ωστόσο, είναι διάχυτη η άποψη πως τα δύο θέματα συνδέονται μεταξύ τους.
Σύμφωνα με το Reuters, oι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επανέλθουν πιθανότατα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων , ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων και τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.
ΕΕ και ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσουν από την Ελλάδα συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
– μέτρα 1,1% του ΑΕΠ για το 2016, για αρχή και για να επιστρέψει το κουαρτέτο,
– κατάργηση εφάπαξ και μείωση των υψηλών που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό,
– Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και
«Κόκκινα» δάνεια
Για τα δάνεια πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πώλησης σε funds. Αντιθέτως, οι δανειστές πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ζητώντας την εφαρμογή του μοντέλου της Κύπρου, που δεν προβλέπει εξαιρέσεις και περιορισμούς. Αναφορικά με τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προστατευτική ομπρέλα θα ανοίγει σε συνάρτηση με τον τζίρο.
Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, μέσα στον μήνα ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και πρόκειται να βγουν στο «σφυρι» 10.000 ακίνητα. Επιπλέον, στο στόχαστρο μπαίνουν οι κακοπληρωτές, καθώς υπολογίζεται πως περίπου 300.000 δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο». Από αυτά, 60.000 αφορούν σε φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν.