Στο Eurogroup της 5ης Απριλίου τα βλέμματα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Το δρόμο για την εκταμίευση της «δόσης του ενός δισ. ευρώ» από το Eurogroup της 5ης Απριλίου ανοίγει η ψήφιση του νέου πλαισίου για την «προστασία της πρώτης κατοικίας», με την αρχική έκθεση των εκπροσώπων των δανειστών να αναμένεται να «διορθωθεί», ώστε να ανάψει το πράσινο φως στη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής.
|
«Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», δήλωνε αξιωματούχος της Ευρωζώνης εν όψει της συνεδρίασης της προηγούμενης Παρασκευής. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η απόφαση για την εκταμίευση της επίμαχης δόσης αναμενόταν να ληφθεί μετά την εκπλήρωση των όποιων εκκρεμοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης.
 
Η συμφωνία και η ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την λήψη της απόφασης από το προσεχές Eurogroup. Σύμφωνα με το News247, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπολοίπων δανειστών αναμένεται να συμπληρώσουν την αρχική έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να έχουν κλείσει και άλλες εκκρεμότητες έως το τέλος της εβδομάδας.
 
Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα πρέπει να έχει δοθεί απάντηση για το πότε θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα συμπληρώνουν το νέο πλαίσιο για την κατοικία, και το πότε θα είναι λειτουργικό το νέο σύστημα. Επίσης, ζητούνται απαντήσεις για πότε θα ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός για την πώληση των τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ενώ πιέσεις ασκούνται και για την αποπληρωμή του 1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες, καθώς και για το ζήτημα της παραχώρησης της διαχείρισης της Εγνατίας οδού.
 
Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη «δόση», δεν είναι τίποτε άλλο από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το πρόγραμμα «υποστήριξης» της ελληνικής οικονομίας το 2011, στο πλαίσιο της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις