Γιούνκερ: Άλλη φορά τα σπουδαία

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Στρασβούργο. «Θα ενημερωθούμε από τους Ελληνες συναδέλφους μας και από την τρόικα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται να ληφθεί σύντομα απόφαση για την Ελλάδα, απάντησε: «Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ».
 
Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας και της παροχής πρόσθετου χρόνου, εάν χρειαστεί, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup.
 
«Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Πιστεύω ότι εάν χρειάζεται πρέπει να της δώσουμε περισσότερο χρόνο, εφόσον αυτό δεν απαιτεί πολύ περισσότερα χρήματα, πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν είναι μονόδρομος: θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Όσον αφορά στην Ισπανία, ο κ. Φρίντεν εκτιμά ότι δεν χρειάζεται προς το παρόν βοήθεια. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε με το αίτημα όταν αυτό κατατεθεί αλλά προς το παρόν η ισπανική κυβέρνηση δρομολογεί μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση».
 
«Θέλουμε το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ, όχι μόνο θα το προστατέψουμε μέσω της κεντρικής μας τράπεζας, αλλά μέσω αυτών των εργαλείων (ESM) θα προστατέψουμε και ολόκληρη την ευρωζώνη και τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.
 
«Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, αλλά δεν έχουμε λύσει ακόμη τα προβλήματά μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθεροποίηση των ισπανικών τραπεζών και να παρακολουθούμε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Πιθανότατα η Κύπρος θα καταθέσει αίτημα (στήριξης). Η Σλοβενία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πνιγούμε στα χρέη στην Ευρώπη».
 
H Ισπανία δεν χρειάζεται βοήθεια, προς το παρόν
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η Ισπανία έχει πρόβλημα με τις τράπεζές της, ωστόσο, δεν θεωρούν ότι για τώρα χρειάζεται πρόσθετα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η Μαδρίτη λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εξυγιάνει την οικονομία της και να χρηματοδοτηθεί επιτυχώς από τις αγορές, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν χρειάζεται βοήθεια, τουλάχιστον προς το παρόν.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούνιο να προσφέρουν έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες, όμως ένας ανεξάρτητος έλεγχος έδειξε ότι θα χρειαστούν περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Πάντως πολλοί αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Ισπανία δεν θα καταφέρει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς με ένα βιώσιμο επιτόκιο χωρίς την υποστήριξη της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως μετά το αίτημα για οικονομική βοήθεια που έχουν υποβάλει πολλές ισπανικές περιφέρειες.
 
Πόσους και ποιους θα αφορά η όποια συνολική λυση;

Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ολι Ρεν, αλλά και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όπως οι πρόεδροι του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, έχουν εμπλακεί ενεργά στην αναζήτηση συνολικής λύσης, αναφέρει άρθρο της «Ναυτεμπορικής».

Μάλιστα, η ανακοίνωση της επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, την Τρίτη, που έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους κοινοτικούς αξιωματούχους, δίνει μια νέα δυναμική στις προσπάθειες αναζήτησης δραστικής λύσης, δεδομένου ότι το Βερολίνο στέλνει το πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.
 
Οι άλλοι «αδύναμοι κρίκοι», όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, θεωρώντας ότι η πηγή του προβλήματος είναι η Ελλάδα, πιέζουν κι αυτοί από την πλευρά τους για επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
 
Στις Βρυξέλλες, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι μια συνολική απόφαση για τη χώρα μας μπορεί να αλλάξει δραστικά το κλίμα στις αγορές, οδηγώντας σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ώστε να μη χρειαστεί διάσωση της Ισπανίας από τους εταίρους.
 
Αναφορικά με την αποψινή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, πηγές της Ευρωζώνης τη χαρακτηρίζουν σημαντική, γιατί θα είναι, στην ουσία, η πρώτη φορά που θα γίνει μια ανοικτή πολιτική συζήτηση για την επόμενη μέρα. Ολοι οι πρωταγωνιστές θα είναι εκεί, οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτικών τους προϊσταμένων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα δώσει την ελληνική διάσταση.
 
Οπως όλα δείχνουν η δόση των 31,5 δισ. ευρώ μετατίθεται για τα τέλη Νοεμβρίου
 
Είναι σαφές ότι η θετική δήλωση από το Eurogroup και το ΔΝΤ αποτελεί ένα σκαλοπάτι προς την πολύπαθη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να ληφθεί ούτε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 – 19 Οκτωβρίου κι όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για τα τέλη Νοεμβρίου.
 
Αλλωστε, η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου, ενώ κατά άλλες πληροφορίες μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.
 
Πάντως, τις τελευταίες ημέρες έχει επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για μέτρα ύψους 8,8 δισ. ευρώ το 2013 (έναντι 7,8 δισ. που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού).
 
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ:
 
Σόιμπλε: Η τρόικα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα διατηρεί τις δεσμεύσεις 
 
Μιλώντας προσερχόμενος στη συνάντηση του Eurogroup, ο Schaeuble σημείωσε πως «έχει ακούσει αυτά που λέει η ισπανική κυβέρνηση». 
 
«Οι Ισπανοί δεν χρειάζονται πρόγραμμα βοήθειας, Αυτό επαναλαμβάνει η κυβέρνηση και πρέπει να την εμπιστευτούμε.» Σύμφωνα με τον ίδιο η Ισπανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά τις εξωτερικές ανισορροπίες και το ανά μονάδα κόστος εργασίας. 
 
Αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες για το τι θα γίνει. «Η τρόικα πρέπει να επιβεβαιώσει πως οι υποχρεώσεις εκπληρώνονται πριν γίνει η εκταμίευση της κάθε δόσης,» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
 
Ο Schaeuble πρόσθεσε πως το ταξίδι της καγκελαρίου Angela Merkel στην Ελλάδα την Τρίτη γίνεται για να βοηθηθεί η χώρα στο να αποκτήσει μία ανταγωνιστική οικονομία και για να προσφέρει την εμπειρία της Γερμανίας στο δύσκολο δρόμο που έχει να διαβεί. 
 
«Έχουμε πει όλοι πως δεν θα κάνουμε εικασίες, αλλά θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας.» 
 
ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Μπορούμε να δώσουμε χρόνο στην Ελλάδα 
 
Μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα χρόνο εάν δεν ζητήσει περισσότερα χρήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. 
 
Προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Frieden αναφέρθηκε και στην Ισπανία, λέγοντας πως η χώρα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης, ενώ οι πρώτοι “καρποί” των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται από την κυβέρνηση είναι ορατοί. 
 
Για τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου είπε πως είναι καλύτερη σε σχέση με δύο χρόνια πριν. 
 
Φέκτερ: Να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο ESM 
 
Ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία μετά την ολοκλήρωση των διαδικαστικών θεμάτων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter. 
 
Προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του ESM αντιπροσωπεύει ένα σημαντικά ορόσημο στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. 
 
Εκτίμησε παράλληλα ότι η Κύπρος θα υποβάλει σύντομα ένα επίσημο αίτημα για βοήθεια, ενώ πρόσθεσε ότι “και η Σλοβενία έχει μεγάλα προβλήματα”. 
 
Ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για την Ισπανία και για το ενδεχόμενο η χώρα να ζητήσει βοήθεια το επόμενο διάστημα από τους Ευρωπαίους εταίρους της. 
 
Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματα της
 
Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες περικοπές και να επιλύσει τα προβλήματα της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jan Kees de Jager στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα.
 
Προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και η κατάσταση στην Ελλάδα, ο de Jager δήλωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση της Ολλανδίας τάσσεται κατά ενός νέου δανείου για την Ελλάδα ή της απομείωσης του χρέους.
 
“Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι περικοπές  είναι ο μόνος δρόμος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Δεν υπάρχει άλλ%