Ο Τάσος Δημοσχάκης, αντιστράτηγος της ελληνικής αστυνομίας και στενός φίλος του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος πρόκειται να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, έχει συνδέσει αρνητικά το όνομα του με ένα από τα πιο πολυσυζητημένα περιστατικά αστυνομικής βίας, γνωστό ως «υπόθεση της ζαρντινιέρας».

Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του κύπριου (τότε φοιτητή) Αυγουστίνου Δημητρίου απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα λόγω της απόδοσης του τραυματισμού του, μέσω ανακοίνωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σε αυτοτραυματισμό λόγω πτώσης σε ζαρντινιέρα, ισχυρισμός που διαψεύσθηκε αργότερα από βίντεο που κατέγραψε τον ξυλοδαρμό του.

Παρακολουθείστε την επίθεση στο 1ο λέπτο

Η υπόθεση της ζαρντινιέρας


Όπως κατήγγειλε αργότερα το θύμα της άγιας επίθεσης, που έλαβε χώρα το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2006, όλα ξεκίνησαν όταν ένας άνθρωπος που φορούσε πολιτικά ρούχα τον πλησίασε, και άρχισε να τον χτυπάει.

Στην συνέχεια, ο άνδρας έκανε νόημα σε άλλους δύο, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν επίσης στον ξυλοδαρμό. Φορούσαν μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο.

Ο Αυγουστίνος Δημητρίου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση είχε δηλώσει ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για αστυνομικούς, για αυτό το λόγο, όταν είδε ένστολους αστυνομικούς κοντά, τους φώναξε να τον βοηθήσουν.

Εκείνοι όμως δεν επενέβησαν, αλλά αντίθετα του έβαλαν χειροπέδες και συνέχισαν να τον χτυπάνε.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης, ήταν παρών στο περιστατικό και έδωσε προφορική εντολή στους αστυνομικούς να σταματήσουν.

 

Οι δηλώσεις των Πολύδωρα – Δημοσχάκη
Το ίδιο βράδυ, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είδα επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση που είχαν ως επακόλουθο την επιτυχία».

 
Στο ίδιο μήκος κύματος, την ημέρα μετά την πορεία και τον ξυλοδαρμό του κύπριου φοιτητή, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, είχε χαρακτηρίσει τα επεισόδια της προηγούμενης μέρας ως «περιορισμένης έκτασης τοπικού ενδιαφέροντος», δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης».

 

(Πηγή: iefimerida)