Η εξεταστική επιτροπή συστήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Ευρωπαίων πολιτών από κυβερνήσεις κρατών-μελών με το κατασκοπευτικό σύστημα Pegasus. Ο Σ. Κούλογλου ζητά να επεκταθεί η έρευνα της Επιτροπής σε όλα τα κατασκοπευτικά λογισμικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση πολιτών με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια.
Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης και το θέμα της παρακολούθησης του Έλληνα δημοσιογράφου τέθηκε από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς αλλά και των Πρασίνων.
Στη συνεδρίαση κλήθηκαν σε ακρόαση οι οργανώσεις που έχουν ερευνήσει την υπόθεση των κακόβουλων λογισμικών: Η Διεθνής Διαφάνεια, η γαλλική ερευνητική ομάδα Forbidden Stories αλλά και το CITIZEN LAB, το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο έχει πιστοποιήσει τεχνικά την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη μέσω του λογισμικού Predator.
Οι εκπρόσωποί του ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για την υπόθεση που εντόπισαν στην Ελλάδα με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου ενώ επεσήμαναν ότι υπάρχει μια μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία και απαιτείται διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.
Όπως έγινε γνωστό, θύματα παρακολουθήσεων μέσω κακόβουλου λογισμικού έχουν πέσει ευρωβουλευτές, συνεργάτες και οικογένειές τους ενώ ερευνάται και η περίπτωση παρακολούθησης του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Reynders, με εμπλοκή αρκετών κρατών-μελών.
Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση συμφωνήθηκε ότι το αντικείμενο της Επιτροπής θα επεκταθεί στο σύνολο των κρατών-μελών καθώς και σε όλα τα κακόβουλα λογισμικά, ενώ τονίστηκε η ανάγκη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το θέμα τόσο της διακίνησης όσο και της χρήσης των spyware.
Στην επιστολή του, ο Στέλιος Κούλογλου τονίζει πώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την υπόθεση Κουκάκη «ιδιωτική», όμως το λογισμικό είχε εγκατασταθεί από την ΕΥΠ, η οποία αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ πλέον αποκαλύπτεται ότι μόνο το 2021 παρακολουθήθηκαν 13.750 Έλληνες πολίτες.
Παράλληλα επισημαίνει ότι η χρήση παράνομου λογισμικού για την παρακολούθηση δημοσιογράφων πολιτικών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν περιορίζεται μόνο στην Ουγγαρία και την Πολωνία αλλά πρέπει να διερευνηθεί η χρήση τους σε όλα τα κράτη-μέλη, όπως και στην Ελλάδα.
Aναλυτικά η επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου
«Αγαπητοί συνάδελφοι
Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA
Με την ευκαιρία της έναρξης του πολύ σημαντικού έργου της Επιτροπής, προτείνω να ερευνήσουμε και άλλες περιπτώσεις λογισμικών spyware και πρακτικών που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση πολιτών της ΕΕ.
Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ότι ο Θανάσης Κουκάκης, Έλληνας δημοσιογράφος που εργάζεται για τους Financial Times και το CNBC, παρακολουθούνταν μέσω του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. Το 2021, την εποχή της παρακολούθησης, ο κ. Κουκάκης ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα στην Ελλάδα και ευρύτερα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα κυβερνήσεων υποστήριξε ότι η παρακολούθηση του κ. Κουκάκη ήταν υπόθεση «ιδιωτών». Όμως το smartphone του είχε «μολυνθεί» από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Τώρα αποκαλύπτεται ότι 13.750 άτομα παρακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, μόνο το 2021.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Johannes Barke δήλωσε σήμερα ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τις αποκαλύψεις και τις παρακολουθεί στενά καθώς και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών, είναι απαράδεκτη εάν επιβεβαιωθεί.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης δεν περιορίζεται στην Ουγγαρία και την Πολωνία και πιστεύω ότι πρέπει να διερευνήσουμε όλα τα παρόμοια spyware που παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα δημοσιογράφων, πολιτικών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Με ειλικρινείς χαιρετισμούς
Στέλιος Κούλογλου»