Η δόση των 15 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε να δοθεί στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα απασχολήσει το EuroWorking Group της Δευτέρας. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να προετοιμάσει το Eurogroup της 12ης Ιουλίου, που θα δώσει την οριστική έγκριση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης δανείων προς την Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ασφαλείας» της χώρας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί την Τετάρτη και στο Ευρωκοινοβούλιο, στην συνεδρίαση – πρεμιέρα της αυστριακής κυβέρνησης στο τιμόνι της ΕΕ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν στην ολομέλεια και την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου της Ελλάδας με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
Επίσκεψη Μοσκοβισί
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, επισκέπτεται την Ελλάδα τη Δευτέρα και την Τρίτη, στον απόηχο της συμφωνία της 21ης Ιουνίου. «Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, η οποία παρέχει τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα τον Αύγουστο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.
Ο Μοσκοβισί θα συναντηθεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής», Φώφη Γεννηματά. Την Τρίτη θα μιλήσει στη Βουλή και θα ενημερώσει την Ειδική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τις Διαρκείς Επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Εγκωμιαστικά σχόλια από Handelsblatt και FT
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, πλέκει το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει την απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη και άρχισε να αποτελεί πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές. Ειδική αναφορά γίνεται στις αποκρατικοποιήσεις που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση.
«Για πολύ καιρό πολλοί επενδυτές απέφευγαν την Ελλάδα. Αυτό αρχίζει να αλλάζει. Η Ελλάδα έφυγε από την επικίνδυνη ζώνη. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, τον Αύγουστο το πρόγραμμα τελειώνει. Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, μάλιστα για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα. Ο οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει να εισπράξει εφέτος περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ . Θα πιάσει τον ετήσιο στόχο του για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011».
Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εκτιμά ότι τα πιθανά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να ανέλθουν μάξιμουμ στο ποσό των 15 δισεκ. ευρώ. Από την έναρξη του προγράμματος το 2011, έχουν ολοκληρωθεί 38 σχέδια ιδιωτικοποίησης, που έχουν αποφέρει 4,74 δισεκ. ευρώ στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ. Για το 2018, η κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν θέσει ως στόχο την είσπραξη δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, με την εφημερίδα να εκτιμά πως είναι απόλυτα εφικτός στόχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τη γερμανική εφημερίδα και οι Financial Times, που αναφέρουν ότι η ελληνική οικονομία «επανέρχεται στη ζωή». Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η αλλαγή της κυβερνητικής στάσης σε συνδυασμό με την αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση των πιστωτών της Ελλάδας εντείνει τις ελπίδες ότι πιθανόν δε θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Επισημαίνουν πάντως πως οι ευκαιρίες για εργασία «είναι ακόμα περιορισμένες».