Μέρος τον πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, διέρρευσαν στον Κυριακάτικο Τύπο, επιβεβαιώνοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής συχνά διαφωνούν, ωστόσο αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο στα μέτρα που ανακοινώνονται έπειτα. Για το πρόσφατο άνοιγμα δραστηριοτήτων, αρκετοί λοιμωξιολόγοι διατηρούσαν τις αμφιβολίες τους, ενώ χαρακτηριστικά Σύψας και Παναγιωτόπουλος διαφωνούσαν με όλες τις προτάσεις ανοίγματος κέντρων αισθητικής, αρχαιολογικών χώρων, πάρκων, εκκλησιαστικών λειτουργιών, σύμφωνα με το έγγραφο από τη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου και στις περισσότερες προτάσεις αρνητικός ήταν και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Σε λεπτομερές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» αποκαλύπτονται, μέσω των εγγράφων που έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητας, οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνει η κυβέρνηση στην επιτροπή. Μετά το δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας γίνεται αντιληπτό πως τα μέλη της επιτροπής «αποφασίζουν» επί προειλημμένων αποφάσεων-εισηγήσεων της κυβέρνησης.
Από τα έγγραφα προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα. Τα πρακτικά κρατούνται κανονικά, με γραμματείς, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές. Επίσης, γίνεται σαφές ότι η επιτροπή κινείται υπό την πίεση της κυβέρνησης, ενώ ξεκάθαρη είναι η διαφωνία του Σωτήρη Τσιόδρα με τις επιλογές της κυβέρνησης, φανερώνοντας ότι μεγαλώνει το χάσμα του επικεφαλής της επιτροπής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αποκαλυπτικό είναι το πρακτικό της 176ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων από Λοιμογόνους Παράγοντες, της 19ης Μαρτίου 2021, όπου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ουσιαστικά δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις τους. «Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη» αναφέρεται στο έγγραφο ενώ εν συνεχεία ο Γιώργος Γεραπετρίτητας τονίζει στην επιτροπή ότι για τις επόμενες δράσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τόσο η δημόσια υγεία όσο και η ψυχολογική αποσυμπίεση της κοινωνίας.
Στο έγγραφο της 176ης συνεδρίασης, κατά την οποία αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, των δημόσιων πάρκων, καθώς και η τέλεση περιορισμένου αριθμού λειτουργιών στους ιερούς ναούς με πιστούς και η δυνατότητα αλιείας από πλωτό σκάφος με κωδικό 6, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες από αρκετά μέλη της επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας διαφώνησε τόσο με το άνοιγμα κομμωτηρίων όσο και με την τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων, η πλειοψηφία των ειδικών (Σύψας, Γαργαλιάνος, Παναγιωτόπουλος, Παρασκευής, Μποζίκας, Βατόπουλος, Τσιόδρας, Γκίκας, Τσολιά).
Οι διαφωνίες στους κόλπους της επιτροπής είχαν διαφανεί έντονα στην απόφαση επιστροφής των μαθητών του Λυκείου στα σχολεία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε (STAR) πως οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα και τους «επίπληξε» γιατί δημιουργούν μερικές φορές την «αίσθηση μιας πολυφωνίας».
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στις 29 Μαρτίου απάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε: «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Όμως, η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της επιτροπής, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση».
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά σε τηλεοπτική του παρουσία στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και μάλιστα έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας που αφορά στα πρακτικά της 176ης και της 180ης συνεδρίασης, όπως φαίνεται, εισηγήσεις κάνει η κυβέρνηση και η επιτροπή αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο εισηγούμενη προτάσεις που δεν είναι δεδομένο πως θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.
Ανακοίνωση εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για το συγκεκριμένο ζήτημα, σχολιάζοντας επικριτικά τις πολιτικές της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. «Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια self test, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμα πως: «Επιβεβαιώνει όμως και κάτι άλλο: ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο λοκντάουν την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει σήμερα όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής που κρύβει εδώ και έναν χρόνο».
Το ΜέΡΑ 25, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «η διαρροή μέρους των πρακτικών της Επιτροπής Ειδικών και όσα αυτά αποκαλύπτουν για την εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας. Η ιστορία θα καταγράψει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα μακάβριο σήριαλ ανευθυνότητας, αδιαφάνειας, διαφθοράς και απάθειας. Οι “συμπολίτες” που επικοινωνιακά επικαλείτο στα (λησμονημένα πια) διαγγέλματα ο πρωθυπουργός, δεν άξιζαν κάτι τέτοιο». Αξίζουν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «διαφάνεια, καταλογισμό, επάρκεια, και ανιδιοτέλεια όταν αντιμετωπίζουμε τόσο υπεράνθρωπες προκλήσεις».