Οι διαφορές στις προτάσεις δανειστών-Αθήνας επικεντρώνονται στα εξής:

ΦΠΑ: Οι θεσμοί ζητούν έσοδα 1% του ΑΕΠ και η Αθήνα προτείνει 0,93%.

Συντελεστές ΦΠΑ: Η Αθήνα τοποθετεί στον συντελεστή 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία, ενώ οι δανειστές ζητούν 23% για εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering και 13% να για βασικά φαγητά.

ΦΠΑ στα νησιά: Η Αθήνα ζητεί διατήρηση μείωσης του 30%, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή της.

Αμυντικές δαπάνες: Η ελληνική πλευρά προτείνει μείωση 200 εκατ. ευρώ, οι Βρυξέλλες προτείνουν 400 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Αθήνα αποδέχεται στοχευμένες ενέργειες, όπως ο περιορισμός του προσωπικού, καθώς και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Επιχειρήσεις, συνταξιοδοτικό, ΕΚΑΣ

Παράλληλα, προτείνεται εφάπαξ φορολόγηση 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μέχρι το 2022 με ισχύ για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου 2015 αντί της 30ης Ιουνίου που ζητούν οι δανειστές.

Σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 και άρνηση άμεσης κατάργησης του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.

Καμία αναφορά στην εφαρμογή του νόμου του 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Καμία αναφορά Στην εφαρμογή ή προσαρμογή των κανόνων που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ταύτιση απόψεων υπάρχει στο θέμα της ανόδου του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στο 28% από το 26%.

Δεν συζητήθηκε

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Αθήνας δεν συζητήθηκε τελικά στο χθεσινό Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών αρνήθηκαν να την δουν, επικαλούμενοι το ότι δεν γινόταν διαπραγμάτευση με δύο προτάσεις στο τραπέζι.

Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της ελληνικής πρότασης: