Η Washington Post, η οποία επικαλείται πρακτικά της συνομιλίας, έκανε λόγο για μία ακόμη συνομιλία που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο – αυτή τη φορά μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Αυστραλού πρωθυπουργού, Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Η συνομιλία ήταν αρκετά… έντονη, αφού ο Τραμπ αποκάλεσε τη συζήτησή τους «γελοία». Μάλιστα ο Τραμπ είπε στον Μεξικανό πρόεδρο ότι θα βρισκόταν «με κάποιο τρόπο» διέξοδος για το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Σε πρώτο στάδιο, η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών ξεκίνησε σε καλό κλίμα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας, για την επιλογή να μην επιτραπεί στους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν με βάρκες να προσεγγίσουν τις ακτές του νησιού και να τους μεταφέρουν σε κέντρα κράτησης προσφύγων σε νησιά του Ειρηνικού.

Ωστόσο, όταν η συνομιλία έφτασε στο θέμα της συμφωνίας Καμπέρας – Ουάσιγκτον που υπογράφηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα και προβλέπει την αποδοχή των προσφύγων που κρατούνται στην Αυστραλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κλίμα άλλαξε.

«Μισώ την ιδέα του να πάρω αυτούς τους ανθρώπους. Σας εγγυώμαι ότι είναι κακοί, γι' αυτό βρίσκονται στην φυλακή. Δεν θα είναι οι υπέροχοι άνθρωποι που δουλεύουν για την τοπική επιχείρηση παραγωγής γάλακτος», σχολίασε ο Τραμπ.