Στη σύλληψη του 14χρονου Σερχάτ Τας προχώρησαν τη Μεγάλη Πέμπτη οι αρχές στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι «προσέβαλε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάποιους άλλους πολιτικούς», με αφορμή ένα βίντεο που ανέβασε στα social media, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya.

Κατά την ίδια πηγή, ο ανήλικος που συνελήφθη στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Χακκάρι, τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησε ο εισαγγελέας στην Ισπάρτα και μεταφέρθηκε στην επαρχιακή πρωτεύουσα για ακτινογραφίες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πραγματική του ηλικία.

«Το παιδί μου δεν έκλεψε, δεν συμμετείχε σε κάποιο επαίσχυντο έγκλημα, συνέλαβαν ένα παιδί 13-14 ετών μόνο και μόνο επειδή μοιράστηκε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν αξίζουμε αυτήν τη μεταχείριση», φέρεται να δήλωσε ο πατέρας του 14χρονου.

Χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία βρίσκονται υπό έρευνα ή υπό κράτηση με τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, λόγω φερόμενων προσβολών του Ταγίπ Ερντογάν. Η προσβολή του προέδρου είναι έγκλημα στην Τουρκία, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο άρθρο 299 του ποινικού κώδικα της χώρας (TCK). Όποιος προσβάλλει τον Ερντογάν μπορεί να καταδικαστεί σε έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Η ποινή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη αν πρόκειται για «έγκλημα» που διαπράχθηκε μέσω των μέσων ενημέρωσης.