Τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην υποστηρίξει το τελικό ανακοινωθέν ο Ντ. Τραμπ εξαπολύοντας βολές κατά των συμμάχων του σε Ευρώπη και Καναδά, απειλώντας τους με βαρείς τελωνιακούς δασμούς, με αποτέλεσμα να φανεί άκαρπη η σύνοδος κορυφής των G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).
 
Χωρίς τελικό ανακοινωθέν αναμενόταν α καταλήξει η διήμερης σύνοδος κορυφής, ωστόσο έπειτα από μάχη πάνω στα εμπορικά ζητήματα, οι χώρες κατέληξαν στο να μην αρκεστούν μονάχα σε μια ανακοίνωση. Επρόκειτο για ένα κείμενο που δεν διευθετούσε την τρέχουσα διένεξη, όμως είχε χαιρετισθεί απ' όλους ως ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση και τον διάλογο.
 
Τα νερά τάραξε όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και νωρίτερα η αντιπροσωπεία του αλλά και ο ίδιος είχαν εντούτοις εγκρίνει αυτό το έγγραφο από 28 σημεία, στο οποίο είχε καταλήξει, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, η Ομάδα των Επτά.
 
Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τρίντο, στη συνέντευξη Τύπου που αυτός ο τελευταίος έδωσε στο τέλος της συνάντησης, για τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, τους οποίους χαρακτήρισε «προσβλητικούς» έναντι της ιστορίας των δύο χώρων. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαίωσε πως τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν αντίποινα.
 
Ενοχλημένος από τις δηλώσεις του ο Ντ. Τραμπ έγραψε στο Twitter από το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One ότι έδωσε εντολή στους εκπροσώπους του να αποσύρουν την αμερικανική σφραγίδα από το τελικό ανακοινωθέν. ενώ χαρακτήρισε τον Καναδό πρωθυπουργό «ανέντιμο και αδύναμο».
 
Το γραφείο του Τριντό, αιφνιδιασμένο από την ξαφνική μεταστροφή του Τραμπ, δήλωσε μόνο ότι στη συνέντευξη Τύπου ο Τριντό δεν είπε τίποτα που δεν είχε πει προηγουμένως.
 

Απειλές για νέους δασμούς
 

Επεκτείνοντας τις απειλές του ο Ντ. Τραμπ έκανε λόγο για δασμούς στα ευρωπαϊκά και ξένα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, που πρόκειται για έναν τομέα με μεγαλύτερο βάρος από τον χάλυβα και το αλουμίνιο.
 
Αρκετά ανήσυχη δείχνει η Γερμανία καθώς τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σε αξία το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών της χώρας αυτής προς τις ΗΠΑ. Το μερίδιο των γερμανικών οχημάτων στην αμερικανική αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων υπερβαίνει το 40%, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδία αυτοκινήτου. Στις ΗΠΑ, τα Audi, Volkswagen και άλλα ξένα οχήματα φορολογούνται με 2,5%.
 
Ο γάλλος πρόεδρος απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Λα Μαλμπέ, είπε πως η Γαλλία εφαρμόζει καθεστώς ελεύθερων συναλλαγών με τη Γερμανία, όμως έχει εντούτοις εμπορικό έλλειμμα μαζί της.
 
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ερωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει γνώμη και, παρά την G7, να αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο. «Αν είναι συνεπής στις διμερείς δηλώσεις του και σ' αυτό που υπέγραψε, δεν θα υπάρξει πλέον αρνητικό μονομερές μέτρο», απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα που βγάζω».
 
Ανάμεσα στ' άλλα ζητήματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες, η G7 απέρριψε την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στην ομάδα η Ρωσία, η οποία αποκλείσθηκε το 2014 εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας, και κάλεσε τη Μόσχα να πάψει «να υπονομεύει τα δημοκρατικά συστήματα». 
 

Το τελικό ανακοινωθέν
 

«Τονίζουμε τον κρίσιμο ρόλο ενός διεθνούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και συνεχίζουμε να πολεμάμε τον προστατευτισμό», υπογραμμίζει το τελικό ανακοινωθέν των 28 σημείων και των οχτώ σελίδων. Η αναφορά σε αναγκαίους συλλογικούς «κανόνες» αποτελούσε μια προϋπόθεση των Ευρωπαίων, που αποδοκιμάζουν τις απειλές για εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
 
Το τμήμα του κειμένου που αναφέρεται στο εμπόριο, σε αντίθεση με εκείνο για το κλίμα, υπογράφηκε και από τις επτά χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των επίπονων διαπραγματεύσεων που συνεχίστηκαν έως το Σάββατο. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί τη λέξη «αμοιβαία» για το ελεύθερο εμπόριο, το οποίο πρέπει επίσης να είναι «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές».
 
«Δεσμευόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για να γίνει πιο δίκαιος το συντομότερο δυνατόν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τους δασμολογικούς φραγμούς, τους μη δασμολογικούς φραγμούς και τις επιδοτήσεις», σημειώνεται στο κείμενο.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δασμοί που αποφάσισε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στις ΗΠΑ θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο. «Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει αλλαγή, θα εξαρτηθεί κατά πόσον οι ΗΠΑ αποφασίσουν να υποχωρήσουν», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. 
 
Ο ίδιος ο Ντ. Τραμπ, αποχωρώντας από τη σύνοδο το Σάββατο το πρωί, ενώ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη σύνοδο, δήλωσε ότι: «οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σε άλλες χώρες να επιβάλλουν μαζικούς δασμούς και δασμούς στους αγρότες τους, στους εργαζομένους τους και τις επιχειρήσεις τους».