Θα επισκεφτεί επίσης περιοχές εκτός Κιέβου, στις οποίες πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνεται η Μπούτσα, όπου η ουκρανική πλευρά κατηγορεί την Ρωσία ότι δυνάμεις της προχώρησαν σε μεθοδική εκτέλεση αμάχων.

Ο Γκουτέρες έφτασε στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας από την Μόσχα, όπου είχαν προηγηθεί επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων φέρεται να είναι η απομάκρυνση των εγκλωβισμένων αμάχων από το εργοστάσιο της Azovstal στη Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πρακτικά καταλάβει εδώ και εβδομάδες την πόλη, ωστόσο στα σοβιετικής κατασκευής καταφύγια του εργοστασίου εκτιμάται ότι παραμένουν περίπου 2.000 ένοπλοι Ουκρανοί (στρατιώτες και μαχητές του Τάγματος του Αζόφ), όσο και περίπου 1.000 άμαχοι.

Στην ΕΕ, η απάντηση της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις κατά της οικονομίας της, με κλείσιμο της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία, συνεχίζει να προκαλεί κλυδωνισμούς, την ώρα που επί ουκρανικού εδάφους συνεχίζονται οι μάχες.

Το Κίεβο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους μύχιους φόβους των ηγετών και των πολιτών της ΕΕ, όπως δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγορεί την Ρωσία για εκβιασμό. «Κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να ελπίζει στη διατήρηση κανονικής οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία … που αντιλαμβάνεται όχι μόνο το αέριο αλλά κάθε εμπόριο ως όπλο. Απλώς περιμένουν την στιγμή που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και κάποιον άλλο κλάδο». Η φρασεολογία του είναι αντίστοιχη με τις δηλώσεις της ηγεσίας της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής η Δύση χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να πλήξει την ρωσική οικονομία χτυπώντας την δυνατότητά της να εισάγει και να εξάγει.

Στο μέτωπο των εκατοντάδων χιλιομέτρων, από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά ως το Μικολάεφ στα νότια, οι μεταβολές που αναφέρονται είναι μικρές, παρότι τα ρωσικά αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα συνεχίζονται. Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Χερσώνα, πόλη της νότιας Ουκρανίας υπό τον έλεγχο του ρωσικών στρατευμάτων. Κατά το Reuters αποδίδονται σε πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός.