Όλο και πιο ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, με την θετικότητα να εκτοξεύεται στα ύψη ξεπερνώντας το 4% , ιδιαίτερα στα νησιά.

H κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση νέων μέτρων που αφορούν στους ανεμβολίαστους, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη νέων, το επόμενο διάστημα, αν τα δεδομένα και η πίεση στο ΕΣΥ το επιβάλλουν. «Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων» έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε για τα καλά, αφού για παράδειγμα στη Νάξο έφτασε ακόμη και στο 7,70%, με το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας να αγγίζει το 3,51%. Ιδιαίτερα υψηλός παρουσιάστηκε ο δείκτης και σε Ικαρία και Άνδρο, με 6,90% και 5,36% αντίστοιχα, ενώ το ποσοστό θετικότητας στην Ηλεία υπολογίστηκε σε 6,51% και στη Μύκονο σε 4,73%.

Το γεγονός αυτό, έχει ως συνέπεια οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» να φλερτάρουν με μίνι lockdown, όπως στις περιπτώσεις της Μεσσηνίας και Π.Ε της Κρήτης. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

– Νάξος 7,70%

– Ικαρία 6,90%

– Ηλεία 6,51%

– Άνδρος 5,36%

– Καβάλα 4,89%

– Μεσσηνία 4,80% (βρίσκεται, ήδη, υπό καθεστώς μίνι lockdown)

– Ιθάκης 4,78%

– Μύκονος 4,73%

– Θεσπρωτίας 4,42%

– Νησιά του Αργοσαρωνικού 4,19%

– Κάλυμνο 4,12%