Η ρευστότητα στην οικονομία, μετά τα επιτυχή stress tests και η ετοιμότητα του τραπεζικού συστήματος να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, ήταν τα κεντρικά θέματα της συζήτησης που είχαν απόψε στο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζουράνης (Alpha), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank). 
 
Από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν και οι Ευ.Βενιζέλος, Γκίκας Χαρδούβελης και Χρήστος Σταϊκούρας.   
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr,  και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι τους προσεχείς μήνες η αγορά θα χρειαστεί χρηματοδότηση 5-7 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης.
 
Στη συζήτηση τέθηκε και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η χρήση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ τα οποία προορίζονται για τη προληπτική γραμμή στήριξης που θα ενεργοποιηθεί (εάν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους)  μετά τη λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος της χώρας.
 
Οι τράπεζες δηλώνουν διατεθειμένες να αποδεσμεύσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σε ότι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων φαίνεται ότι δεν θα ασχοληθούν με δάνεια της τάξεως των 70.000 – 80.000 ευρώ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία. 
«Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες ώστε πολύ γρήγορα» να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, μετά την ψήφισή της από τη Βουλή, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Όπως είπε, αυτό θα βοηθήσει και αναπτυξιακά την οικονομία. 

Ο κ. Σάλλας ανέφερε ακόμη πως στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία μετά τα stress tests των τραπεζών, επισημαίνοντας πως «ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη» και πως «ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της οικονομίας».

Σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2 έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.
«Κάναμε συνάντηση με τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας, όχι με τους τραπεζίτες» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης πρόσθεσε πως η συνάντηση αυτή έγινε  με στόχο τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στην οικονομία και την κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στα νοικοκυριά.

«Άρα τώρα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο βέβαιοι ότι θα λυθούν προβλήματα που αφορούν ζητήματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, προβλήματα επενδύσεων, αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και προβλήματα κοινωνικά που αφορούν την κάθε απλή οικογένεια, η οποία έχει άγχος και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα», είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είπε πως «είναι προφανές και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε αυτό, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κάνει πλειστηριασμούς των μικρών και μεσαίων ακινήτων πρώτης κατοικίας, για τα νοικοκυριά τα οποία είναι φτωχά ή μεσαία».

Προβόπουλος: Το πολιτικό σύστημα απέκρυψε τις υποχρεώσεις της χώρας

 
Το πολιτικό σύστημα επιμελώς απέκρυψε τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα από τη στιγμή που μπήκε στη νομισματική ένωση, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. 
 
Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στα λάθη που έγιναν στο σχεδιασμό και εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. 
 
“Στην αρχή του προγράμματος το λεγόμενο δημοσιονομικό μίγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν λανθασμένο”, σημείωσε. “Ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος”, υπογράμμισε. 
 
“Ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους  – αλλά με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη”, δήλωσε. 
 
Σημείωσε παράλληλα ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δεν προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά προέβλεπε τι θα μπορούσε να συμβεί σε τραπεζικό πανικό.
 
“Αυτό το είδαμε στην Κύπρο με τους πολίτες να μην μπορούν να αναλάβουν ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων”, σημείωσε.
 
Αναφερόμενος στις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας του ξεχώρισε το Φθινόπωρο του 2011 με την πρόταση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα και επίσης τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1012 με τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις. 
 
“Βρισκόμασταν σε ετοιμότητα λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης ψυχολογίας των καταθετών”, σημείωσε.  
 
Αναφέρθηκε επίσης στις δύο αερομεταφορές χρημάτων που έγιναν από άλλες χώρες της Ευρωζώνης με συνθήκες απόλυτης μυστικότητας επισημαίνοντας ότι “αν είχε γίνει διαρροή στον Τύπο ή οι πολίτες έβλεπαν φορτηγά να μεταφέρουν χρήματα αυτό από μόνο του ήταν σε θέση να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις”.