Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο ρωσικά δεξαμενόπλοια να μετέφεραν καύσιμα στη Συρία, παρά το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί, μέσω ελληνικών και κυπριακών λιμανιών, σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή το κυπριακό ΥΠΕΞ, καμία απάντηση από την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν οι αποστολές καυσίμων στη Συρία μέσω ρωσικών πλοίων, ενώ η Μόσχα πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε αντάρτες υποστηρίζοντας την κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κανονισμός 1323/2014 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεσπίστηκε προ διετίας, απαγορεύει κάθε προσφορά καυσίμων στη Συρία μέσα από εδάφη της Ένωσης, είτε τα καύσιμα προέρχονται από χώρα της ΕΕ, είτε όχι.
Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απάντησε πως το περιστατικό είναι σε γνώση της Ένωσης και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.
Κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως οι κυρώσεις που επιβάλλονται μπορεί να έχουν καταπατηθεί, μπορεί να απευθυνθεί στα κράτη-μέλη που φέρονται υπεύθυνα για την καταπάτηση. Ωστόσο, η ίδια πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν αυτό έχει συμβεί στην παρούσα περίπτωση.
Στην απάντησή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως, δεδομένου ότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυρώσεις αυτές δεν εφαρμόζονται στις αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας στη Συρία.
Σύμφωνα πάντως με μία πηγή συνδεόμενη με κυβέρνηση Ευρωπαϊκής χώρας που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, τουλάχιστον δύο πλοία υπό ρωσική σημαία έκαναν παραδόσεις μέσω Κύπρου. Σύμφωνα με άλλη πηγή από τον χώρο της ναυτιλίας, εξοικειωμένη με τις κινήσεις των ρωσικών πλοίων, τα πλοία αυτά επισκέφτηκαν ελληνικά και κυπριακά λιμάνια πριν παραδώσουν τα καύσιμα στη Συρία.
Το γεγονός έχει γίνει γνωστό στους κύκλους της ΕΕ, όπου ήδη έχουν κατατεθεί αιτήματα για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλιστα, ήδη έχει υποβληθεί ερώτηση προς την Εκπρόσωπο της Κομισιόν για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εάν η ΕΕ θα προχωρήσει σε έρευνα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες ενήργησαν η Κύπρος και η Ελλάδα, και εάν πράγματι έδρασαν αντίθετα με τον κανονισμό του Συμβουλίου της ΕΕ.
Το δημοσίευμα, επίσης, αναφέρει πως το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως στην Κύπρο δεν έχει εγκριθεί κανένας ελλιμενισμός ρωσικών δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν καύσιμα με προορισμό της Συρία, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε σε αυτό της Ναυτιλίας, το οποίο και σημειώνεται πως δεν απάντησε στο σχετικό ερώτημα.
Τέλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, απάντησε σχετικά πως «παρόλο που η απόφαση για την άδεια ελλιμενισμού αποτελεί εθνική απόφαση για κάθε κράτος, πιστεύουμε πως τα κράτη της περιοχής δεν πρέπει να υποστηρίξουν οποιοδήποτε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει καύσιμα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στις εν εξελίξη αεροεπιδρομές αμάχων και πολιτικών υποδομών στη Συρία».